З приходом весни на ринках та супермаркетах по всій Україні почали з'являтися перші свіжі фрукти та овочі. Однак їхні високі ціни та потенційні ризики для здоров'я викликають занепокоєння як у експертів, так і у споживачів, як повідомляє "napensii".

Фахівці з безпеки харчових продуктів попереджають, що деякі імпортні фрукти можуть становити серйозну небезпеку здоров'ю. Зокрема, єгипетські мандарини, які зараз доступні в магазинах, можуть містити шкідливі речовини, що робить їх потенційно токсичними.

Крім того, слід уникати турецьких гранатів, оскільки часто обробляються надмірною кількістю пестицидів, що перевищує безпечні рівні споживання.

Серед найочікуваніших весняних ласощів — полуниця, але її ціна залишається високою. На місцевих ринках кілограм ягід раннього сезону продається в середньому за 200 грамів, тоді як ціни в супермаркетах коливаються від 189 грн за 250 грамів до 300 грн за 500 грамів.

Фрукти. Фото: YouTube
Фрукти. Фото: YouTube

Незважаючи на їхній привабливий вигляд, експерти настійно не рекомендують купувати полуницю в березні. Ягоди раннього сезону часто вирощуються з високим вмістом нітратів, що може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Вживання такої полуниці може спричинити нудоту, запаморочення, судоми і, у крайніх випадках, навіть смертельне отруєння.

Щоб мінімізувати ризики для здоров'я, експерти рекомендують дочекатися появи у продажу місцевих сезонних фруктів та овочів. Якщо ви все ж таки вирішили купити імпортну продукцію, ретельно промийте її, замочіть у воді і очистіть від шкірки, коли це можливо, щоб зменшити вплив шкідливих хімічних речовин.

Якими б привабливими не були ранні фрукти та овочі, пріоритет здоров'я над потягом до їжі має вирішальне значення для запобігання потенційному харчовому отруєнню та іншим проблемам зі здоров'ям.

Нагадаємо, зростання цін на продукти харчування не зупинити: голодування дедалі ближче, а інфляція – сильніша

Раніше «hyser» повідомляв, хапайте мішки і готуйтеся битися за продукти: скоро все почнеться

Як повідомляв «hyser», шкода картоплі для здоров'я: як у жодному разі не можна готувати популярний продукт