Ціни на продукти харчування в Україні злетіли до безпрецедентних висот, особливо подорожчали овочі. Така ситуація обумовлена поєднанням інфляції та сезонних факторів. Проте, експерти прогнозують, що до кінця весни 2025 року ринок почне стабілізуватися, як повідомляють Новини. Live.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДмитро Соломчук, член парламентського комітету з аграрної політики, наголосив, що за останній рік оптові ціни на продукти харчування зросли більш як на 20%, а експортно-орієнтована продукція зросла ще більше – на 33%.
Серед найбільш постраждалих категорій – молочні продукти, які подорожчали на 22%, хліб та хлібобулочні вироби – на 15,5%, а також м'ясо, яке подорожчало на 12%.
Незважаючи на це, очікується полегшення у середині травня, коли дрібні фермери почнуть постачати свою свіжу продукцію. Очікується, що це зрушення знизить ціни на такі ключові товари, як яйця, молоко та сезонні овочі, такі як огірки та помідори.
Тенденція до зниження цін повинна зберегтися до початку осені, після чого витрати можуть знову почати зростати, дотримуючись типової річної схеми.
Основними факторами, що зумовили різке зростання цін, є різке зростання вартості енергії та палива, збільшення витрат, пов'язаних із зберіганням та транспортуванням, а також загальні економічні проблеми, що впливають на сільське господарство.
Нагадаємо, яйця знову золотіють: за популярний продукт просять 200 гривень – як змінилися ціни
Раніше «hyser» повідомляв, 300 гривень за кіло: тепер здорові продукти тільки для депутатів - як змінилися ціни на овочі
Як повідомляв «hyser», 1000 гривень за кіло: головні продукти харчування стали недоступними – їжа тепер "розкіш"