Щороку з різних кінців земної кулі надходять повідомлення, що кити, то дельфіни зграями викидаються на берег. Іноді причина полягає в тому, що зграя може намагатися уникнути небезпеки і тому припливає надто близько до берега. Крім того, кити можуть втратити здатність орієнтуватися у просторі через гідролокаційні та навігаційні прилади. Черговий такий випадок трапився в Австралії.

Стало відомо, що у четвер, 25 квітня 2024 року, близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя.

При цьому операція з рятування тварин завершилася лише частковим успіхом. Так, в океан вдалося повернути 130 ссавців, а ось 28 тварин загинули.

Про це розповідає Die Zeit .

У рятувальній операції брали участь регіональна природоохоронна служба Parks and Wildlife Service, а також співробітники Департаменту охорони природи штату Західна Австралія та ветеринари із зоопарку Перта.

Один із членів команди порятунку заявив, що був вражений масштабами інциденту.

"Я просто був приголомшений, коли побачив на пляжі сотню китів", - сказав Ян Візе, голова групи морських досліджень Geographe, який взяв участь у рятувальній операції.

Чоловік вважає, що офіцери, морські вчені та ветеринари досягли значного успіху. Зазвичай із сотні китів, що застрягли біля берега, вдається врятувати лише 5-6 особин. До інших тварин використовують евтаназію як гуманніший метод полегшити їх страждання.

Згідно з інформацією від журналістів, на пляжі було чотири групи китів, що лежали на відстані 500 м. Рятувальники використали човни, щоб спробувати запобігти викиду на берег ще однієї групи з близько 20 китів-лоцманів. На глибині, далі від берега, була ще одна зграя з приблизно 110 китів.

Відомо, що зараз пляж закрито для відвідування, а мертвих китів рятувальники намагаються витягнути з води, щоби їхні тіла не привабили акул.

Також вчені взяли зразки тканин загиблих ссавців для дослідження, щоб унеможливити потенційні причини викидання на берег, зокрема, інфекційні захворювання.

Спостереження за врятованими китами продовжуються за допомогою літака, щоб запобігти їх повторному викиданню. Експерти поки що не виявили ознак того, що кити можуть повернутися на берег.

Зазначимо, що Дансборо розташоване за 285 км на південь від столиці штату Перта. У 1996 році в цьому ж регіоні вже відбувалося масове викидання на мілину 320 китів-лоцманів, проте майже всі тварини вижили.

Читайте також:

Виплат не буде, проживання лише у притулках та без тварин: чергова європейська країна урізає підтримку українців

Пенсіонерка заповіла майже 3 000 000 доларів домашнім тваринам замість рідних дітей

Тепер домашніх тварин під час тривоги можна брати з собою в укриття: що потрібно знати