Стало відомо, що Пенсійний фонд переводить усі пенсії до "Ощадбанку". Йдеться про пенсіонерів на окупованих територіях, які отримували пенсії не на банківські картки, а за місцем проживання.

Так, якщо Укрпошта не має можливості виплачувати пенсію, то Пенсійний фонд самостійно, без заяв пенсіонерів перераховує тепер гроші в "Ощадбанк".

Так, на сторінці в Facebook пенсіонер із Васильківського району Запорізької області, що наразі знаходиться в окупації, запитав як йому отримати пенсійні виплати від України.

"Доброго вечора. Я мешкаю у Василівському районі Запорізької області. Пенсію не отримую з червня, тому що у нас не працює пошта. Хотів дізнатися, чи можна мені перерахувати пенсію на картку" – запитав чоловік.

У ПФУ відповіли, що чоловік може кошти з рахунку невідкладно одержати у будь-якому відділенні "Ощадбанку" на безпечній території. Підставою для цього є паспорт та довідка з номером податкового коду. Також для цього потрібно буде підписати договір банківського рахунку.

Питання про виплату та доставку пенсій, грошової допомоги з урахуванням особливостей у період запровадження воєнного стану визначено постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 162 “Про особливості виплати та доставки пенсій, грошової допомоги на період запровадження воєнного стану” ( із змінами) (далі – Постанова №162).

Суми пенсій, перераховані органами Пенсійного фонду України у АТ «Ощадбанк» відповідно до вимог Постанови № 162, виплачуються одержувачам після укладання ними договору банківського рахунку з банком або повертаються банком Пенсійному фонду України, якщо поштові відділення відновлять свою роботу або одержувач напише заяву про переказ пенсії через інший банк.

Змінити уповноважений банк відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки у банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (із змінами) (далі – Порядок № 1596), можливо шляхом надання пенсіонером відповідної до пункту 10 Порядку № 1596 заяви про виплату пенсії встановленого зразка (Додаток 1 до Порядку № 1596) подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за місцем проживання одержувача або приймається органом Пенсійного фонду України від установи уповноваженого банку.

Заява також може подаватись до органу Пенсійного фонду України в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Можливість формування такої заяви передбачена в особистому електронному кабінеті пенсіонера, створеному на веб-порталі Пенсійного фонду України, у розділі “Про пенсійне забезпечення” – “Внесення змін до пенсійної справи”.

Читайте також:

Стильні широкі штани та піджак: Олена Зеленська показала стриманий та елегантний костюм

У Європі продають рідкісний український позашляховик часів СРСР. Просять 16 тисяч євро

ПриватБанк та Нафтогаз потішили українців: торкнеться всіх споживачів газу