В Україні окремі категорії громадян мають право на пенсію за вислугу років. Як правило, така пенсія призначається за виконання робіт, які призводять до втрати професійної працездатності чи придатності.

Стало відомо, що на пенсію за вислугу років мають право військовослужбовці за умови:

  • звільнення з військової служби:
  • незалежно від віку, якщо в день звільнення вони мають щонайменше 25 календарних років вислуги;
  • досягнення на день звільнення зі служби 45-річного віку та за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років та 6 місяців складає служба.

Розміри пенсій визначаються відповідно до статті 13 Закону № 2262-ХІІ: від 50% (звільненим у відставку за віком або станом здоров’я від 55%) до 70% відповідних сум їхньої грошового задоволення.

За вислугу років:

  1. Особам, які мають вислугу 20 років і більше (пункт „а” статті 12): за вислугу 20 років – 50 процентів, а звільненим у відставку за віком або за станом здоров’я, особам, звільненим зі служби в поліції на підставі пунктів 2, 3 частини першої статті 77 Закону України „Про Національну поліціюˮ, звільненим зі служби у Службі судової охорони за віком чи через хворобу – 55 процентів відповідних сум грошового забезпечення (стаття 43); за кожний рік вислуги понад 20 років – 3 проценти відповідних сум грошового забезпечення;
  2. Особам, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба, служба в органах внутрішніх справ, поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України (пункт „б” статті 12): за страховий стаж 25 років – 50 процентів і за кожний повний рік стажу понад 25 років – 1 процент відповідних сум грошового забезпечення (стаття 43);
  3. Особам, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України (пункт „в” статті 12): за вислугу 20 років – 50 процентів відповідних сум грошового забезпечення із збільшенням цього розміру на 3 проценти за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65 процентів відповідних сум грошового забезпечення (стаття 43).

При цьому мінімальний розмір пенсій за вислугу років військовим не може бути нижчим за 3854 грн.

Нагадаємо, пенсії за видами призначених виплат розподіляються так:
  • за віком – 74,06%;
  • з інвалідності – 13,99%;
  • за втратою годувальника – 5,96%;
  • за вислугу років – 5,35%;
  • соціальні пенсії – 0,60%;
  • довічне утримання суддів – 0,04%.

Читайте також:

Невже Путіна притиснули? Залужний зробив потужний натяк. Кремль уже тремтить

Люди заплющували очі: у Києві дівчина стрибнула на рейки в метро та пішла назустріч потягу. Фото

Такого ще не було: Лукашенко вирішив показати всім свою "сіру дірку"