Директор Інституту водних проблем та меліорації НААН Михайло Яцюк попередив про можливу загрозу для 70% населення України через скидання води з Каховської ГЕС. Під ударом може також опинитися Київ.

Докладніше про це інформує УНІАН.

У зв'язку з діями російських окупантів на Дніпрі можуть бути порушені правила експлуатації водосховищ, що може спричинити негативні наслідки. Наразі на Дніпрі знаходяться 6 водосховищ, які взаємопов'язані правилами експлуатації, та скидання води з Каховського водосховища може вплинути на функціонування цих водосховищ.

Крім того, Кременчуцьке та Каховське водосховища є найбільшими на Дніпрі та містять 2/3 води.

Яцюк підтримав заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про ризики для населення і наголосив, що необхідно вживати заходів для мінімізації наслідків скидання води.

"Навіть для того, щоб убезпечити Запорізьку атомну станцію, нам потрібно думати, яким чином або стабілізувати рівень води, або певними скидами з вищерозташованих водоймищ врегулювати або мінімізувати цю шкоду. Тому що тут ще один контекст — міжнародний. Тому що наслідки спуску води з Каховського водосховища — вони будуть негативними для всього чорноморського басейну, для всіх країн… Тут і наші сусіди можуть постраждати, бо токсини, які з'являться після того, як загине аквакультура в цьому водосховищі, — вона вже почала гинути, ми бачимо, що будуть відбуватимуться процеси перенесення забруднення, вони загрожуватимуть сусіднім країнам", - підсумував Яцюк.

Читайте також: