Трапляються такі випадки, що в Україні під час військового стану в українців закінчується термін дії документів. Так, така ситуація цілком імовірна і для тих, хто з цим зіткнувся, є кілька цінних порад від експертів.

Відповідну публікацію оприлюднили на порталі новин «lligazakon»

Повідомляється, що якщо українець втратив свій паспорт або його було знищено під час війни, то його можна відновити у територіальних органах Державної міграційної служби України або потрібно звернутися до ЦНАП та подати необхідні документи для оформлення нового.

Також варто повідомити про те, що є й інші документи, які можуть підтверджувати вашу особу, наприклад: паспорт громадянина України для виїзду за кордон та права водія.

Не треба забувати і про те, що є дуже корисний український додаток – "Дія". Так, всі документи, що відображаються в цьому додатку, є дійсними. Це говорить про те, що всі документи, які втратив українець, будуть дійсними, якщо вони відображаються у "Дії". Про це йдеться у законі "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або спеціальний статус".

Однак якщо термін дії ваших документів минув під час війни, то український паспорт для виїзду за кордон буде продовжено на 5 років, а до закордонного паспорта для дітей буде вклеєно нову фотографію. Це стосується і прав водія. Так, вони діятимуть на території України, навіть якщо їхній термін дії закінчився. Якщо українець втратив ID-картку чи паперовий паспорт, то у додатку "Дія" він буде дійсним та матиме юридичну силу.

Читайте також:

Це потрібно знати: які документи мають зібрати сім'ям, чиї рідні чи близькі пішли на фронт

Жінкам заборонили їхати з України: влада ввела нові правила на період воєнного часу