У лютому виповниться рівно рік після повномасштабного вторгнення Росії на територію України. І українці запитують, що ж буде далі і до чого слід готуватися. І деякі відповіді вже є.

Докладніше про це інформує сайт Факти та коментарі, посилаючись на заяву американського військового експерта Філіпа Карбера.

Експерт прогнозує, що окупанти захочуть поєднати два напрями удару. Перший – Бахмут. Російські військові у тому регіоні пачками придобрюють українську землю, але відступати не планують. Тому там відбуваються жорсткі бої, які ні на день не припиняються. З цього стає очевидним, що навіть усупереч відсутності просування ударних груп, для росіян цей напрямок є переважним.

Другим етапом, на думку Карбера, буде оновлений броньований наступ. Окупанти лише дочекаються, коли рельєф місцевості та погодні умови дозволять просуватися далі.

Є велика ймовірність, що росіяни намагатимуться прорватися на Київ через Суми. Все через логістичну простоту – через Конотоп йде пряма дорога на українську столицю. Хоча зараз немає свідчень, що в тому регіоні формуються ударні угруповання. Тому такий варіант раніше літа розглядати не варто.

Водночас спостерігається фіксація російських військ поблизу України на території Білорусі – 1-а гвардійська танкова армія, 20-а та 8-а гвардійська армія були залучені до бойових дій у повному складі.

Аналітик наголосив на ключовому моменті цієї війни, про який говорили самі росіяни ще у 2014 році: якщо війська зможуть пройти через прип'ятські болота, то потім можливо прорватися на південь і відрізати Україну від Заходу. Та й на Півночі України сил регулярної армії небагато, оскільки найбойовіші підрозділи перебувають на фронті. Це змушує ЗСУ вводити в дію додаткові сили територіальної оборони та резервістів.

Читайте також: