Мед - це справжня криниця користі для нашого організму. Завдяки багатим антиоксидантами та зміцнюючим імунітет перевагам, мед – це те, що всі ми повинні споживати щодня. Однак, щоб отримати від цього продукту максимальну користь, дуже важливо, щоб його якість була чистою.

На відміну від натурального меду, який збирають із сот і лише мінімально фільтрують для видалення шматочків воску та залишків сот, велика частина підробленого меду виробляється шляхом змішування невеликої кількості справжнього меду з іншими солодкими сиропами, отриманими з цукрової тростини, кукурудзи або рису.

На відміну від дивовижної користі для здоров'я від справжнього, натурального меду, підроблений мед практично не містить корисних властивостей через фальсифікацію цукровими сиропами, а також термічної обробки та ультрафільтрації, яку він проходить для видалення пилку та продовження терміну придатності.

Щоб виявити у продукті різні добавки, необхідно провести дуже простий експеримент.

Так, можна просто нанести мед на папір. Якщо навколо нього утворюються вологі плями – він розбавлений.

Є й інші способи виявити підробку:

Як перевірити мед сірником? Потрібно піднести до меду запалений сірник. Якщо він якісний, то розплавиться і зашипить не одразу.

Як перевірити мед водою? Потрібно розвести мед у склянці води та додати трохи йоду. Натуральний мед не утворює осаду, якщо в ньому є домішки (крейда, борошно, тирса, крохмаль), вони осядуть на дно або спливуть на поверхню.

У розчин води та меду потрібно капнути йод, що допоможе виявити борошно чи крохмаль. Якщо вони дійсно є, розчин синіє.

Як визначити натуральний мед? Потрібно опустити в мед шматочок черствого хліба, щоб дізнатися, чи не розбавили мед цукровим сиропом. Через 8-10 хвилин він має залишитися твердим. Якщо залишиться мед хорошої якості, сильно розм'якшений хліб вказує на наявність у меді сиропу.

Який вигляд має справжній мед? Можна розвести мед водою і крапнути 2-3 краплі оцтової есенції. Якщо спінеться, перед вами фальсифікація, яку «поліпшили» за допомогою крейди.

Читайте також:

Овочі, риба, хліб: в Україні стрімко зростають ціни. Які продукти обійдуться найдорожче

Неможливо відірватися: як приготувати часникові грінки з томатом та ніжним салом

В Україну потрапила небезпечна олія: як її розпізнати. Фото пляшки