В Україні 13 січня відзначають Маланку чи Щедрий вечір – народне та церковне свято напередодні Старого Нового року, яке прийнято відзначати 14 січня.

Щедрий вечір входить у цикл різдвяних свят, що передує Дню Святого Василя. В українців прийнято ввечері 13 січня накривати багатий м'ясний стіл, який схожий на трапезу на Святвечір, тільки без пісних страв, оскільки різдвяний піст вже завершився. І кількість страв не регулюється звичаями, проте подейкують, що чим більше страв і багатший стіл, тим щасливішим буде рік.

Про те, які страви обов'язково повинні бути на столі щедрого вечора, читайте в нашому матеріалі.

Головна страва свята - кутя. На відміну від різдвяної куті, ця страва має бути насичена вершковим маслом, можна класти смалець, у деяких регіонах додають коньяк. Зрозуміло, можна і сухофрукти, горіхи, мак, мед, навіть шоколад. Готують кутю з перловки, ячменю, пшениці, рідко – з рису.

М'ясні страви. Тут зазвичай господині перевершують самі себе! Ковбаси, холодець, стейки, тушковане м'ясо, запеченої грудинки та свинки.

Традиційними є вареники. Можна готувати як солодкі (з ягодами, сиром та фруктами), так і солоні – з грибами, картоплею, з беконом та солоним сиром.

Багато хто також готує млинці. Начинки можуть бути абсолютно різними як традиційними, так і вишуканими, наприклад, з ікрою.

У деяких регіонах України Щедрого вечора заведено крутити голубці з м'ясного фаршу з додаванням різних продуктів.

Багато господинь готують на Старий Новий рік голубці – страву з м'ясного або овочевого фаршу, до якого додають відварений рис і загортають все в капустяне листя.

Пироги. Тут хто на що гаразд - можна і солодкі, і солоні, і з будь-якого тіста.

Проте є деякі продукти, страви з яких заборонено подавати на стіл у Щедрий вечір - це страви з риби та птиці. Вважається, що щастя може "упливти" і "відлетіти".

Читайте також:

Старий Новий рік 2023: дата та як в Україні прийнято відзначати це свято

Пальчики оближеш: як приготувати неймовірно смачну картоплю на старий Новий рік

Цей старий Новий рік надовго запам'ятаємо: в Україну вдарять нелюдські морози. Точні дати