На українських біженців, які проживають на території Польщі, чекають серйозні зміни. З'явилися відомості, що вже з 1 березня 2023 року відбуваються низка змін для українських мешканців у Польщі.

Цю інформацію розмістили на порталі minfin, посилаючись на польських законодавців.

Як відомо, українські переселенці у Польщі мають особливий статус – PESEL UKR. Цей статус дає право на соціальну допомогу та спеціальні пільги. Цей статут потрібно було оформити протягом 30 днів із моменту переїзду до Польщі.

Важливо повідомити, що наразі українців зможуть позбавляти статусу PESEL UKR, а відповідно й соцдопомоги. Наприклад, якщо українець залишає територію Польщі на 30 днів, він втрачає цей статус. Однак цей статус можна буде відновити після повернення до Польщі.

Крім цього, зміни стосуватимуться і дуже популярної польської програми «40+». Ця програма дає можливість українським переселенцям отримувати харчування та місце для проживання. Поляки або українці, які прийняли біженця, можуть отримувати 40 злотих на добу протягом 120 днів.

Також з 1 березня 2023 року буде запроваджено оплату за житло для тих українців, які колективно проживають у спеціальних місцях понад 120 днів. Важливо наголосити, що раніше такого не було. Це говорить про те, що український біженець тепер буде змушений платити 50% вартості, проте ціна не повинна бути вищою за 40 злотих за добу. А от якщо людина прожила в такому місці понад 180 днів, то сплата буде вищою – 75% від вартості та не більше 60 злотих за добу.

Польщі потрібні працівники: які професії найбільше потрібні. Ким можна влаштуватися

Одразу два фонди у Польщі зупинили виплати українцям. Що потрібно знати