Мало хто знає, але одним із зобов’язань України відповідно до Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом є запровадження єдиного номера екстрених служб 112. Стало відомо, що 30 грудня 2022 року набувають чинності зміни до профільного закону, що дозволить це зробити, тому у 2023 році цю систему буде запроваджено в "пілотних" регіонах.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко, інформує пресцентр МВС.

"Суть проєкту – це зміна підходу до здійснення екстрених комунікацій. Телекомунікаційна інфраструктура, яка дісталася нам у спадок з радянських часів, – номери 101, 102, 103, – особливо не модернізувалася. Стара система побудована через комутацію екстрених викликів на наземній інфраструктурі за географічним принципом", - сказав Бондаренко.

Про те, що варто кардинально змінити підхід до здійснення екстрених комунікацій, говорить хоча б той факт, які були проблеми в оточеному російськими військами місті Чернігові. Там люди нікуди не могли додзвонитися, бо був порушений порядок визначених комутацій і з’єднання просто не відбувалося. Співробітники поліції і ДСНС вимушено друкували на листках свої номери мобільних телефонів і розклеювати їх містом, щоб хоча б якось люди могли про щось надати інформацію.

Основний принцип нової системи - "централізована комутація викликів, інноваційна логіка її сервісу". Зараз змінюються принципи маршрутизації екстрених дзвінків. Так, вони будуть залежати не від наземної інфраструктури.

"Диспетчер на місці визначатиме сили й засоби реагування за чіткою методикою, коли отримає узагальнену інформаційну картку події", - уточнили у МВС.

Читайте також:

Російські практикують френдлі фаєр: Арестович розповів, чому Україна гарантовано отримає перемогу у війні з Росією