Внаслідок масштабних російських обстрілів у листопаді 2022 року половина української енергосистеми зазнала пошкоджень. Тепер у всіх регіонах України запровадженні аварійні вимкнення електрики, тому вся світова спільнота шукає вихід, як не залишити українців цієї зими без світла та тепла. Як виявилось, Туреччина не лише Байрактарами може допомогти, а й має дуже необхідне для України ноу-хау.

Стало відомо, що турецька компанія Karpowership, яка володіє найбільшим у світі флотом енергетичних барж, готова розмістити біля Одеси плавучі електростанції, загальною потужністю 300МВт.

Потужність 300 МВт, яку можуть видавати три судна, дозволить забезпечити електроенергією до 1 мільйона будинків при повному завантаженні.

Про це повідомила топ-менеджерка Karpowership Зейнеп Харези в інтерв'ю Nikkei.

"Ми ведемо переговори з одеською владою та української енергетичною компанією Укренерго про розміщення біля Одеси трьох енергетичних установок загальною потужністю 300 МВт", – повідомила вона.

Довідка: енергокораблі (powerships) - судна спеціального призначення, на яких встановлені силові установки, що виконує роль джерела електроенергії. Вони в основному орієнтовані на країни з недостатньо розвиненою інфраструктурою, а також на використання в надзвичайних ситуаціях після стихійних лих або аварій.

Karpowership є флагманською компанією турецького холдингу Karadeniz Holding. До її складу входять 36 суден, які можуть виробляти електроенергію, використовуючи мазут або природний газ.

Наразі українська та турецька сторони вирішують комерційні та технічні параметри ТЕС, а також питання безпеки суден. За словами Зейнеп Харези, задля безпеки може знадобитися посередництво Організації Об'єднаних Націй.

"Залежно від потреб і погоджень, ми могли б зробити це до кінця року. Судна готові, і ми можемо розгорнути їх за три тижні", – додала вона.

До слова, дефіцит потужності в енергосистемі України станом на ранок 30 листопада становив 27%. Напередодні дефіцит був на рівні 30%.

Читайте також:

"Три сокири" у дії: як ЗСУ б'ють по путінських окупантах і женуть їх з України

Російські окупанти закриваються в обороні по всьому фронту. У Генштабі зробили заяву

Основна мета призначена: експерти розповіли, куди буде спрямовано основний удар рашистських окупантів