До закінчення повномасштабної війни тарифи на комунальні послуги в Україні (крім газу) не зростатимуть, проте з початком опалювального сезону в середньому витрати на комуналку збільшаться.

Відповідно до закону № 7427 від 29 липня 2022 року, на час військового стану в Україні та протягом шести місяців після закінчення війни, всі комунальні платежі з опалення, газу та гарячої води мають бути заморожені станом на 24 лютого 2022 року.

За законом компенсувати різницю між ринковими тарифами та встановленим НАКом мають із державного бюджету, на це необхідно 264,3 млрд грн.

На період воєнного часу та протягом шести місяців після нього заборонено:

  • підвищувати вартість доставки газу;
  • підвищувати тариф на опалення;
  • підвищувати тариф на гарячу воду;
  • підвищувати тарифи на газ.

Згідно з офіційною інформацією місцевої влади, тарифи заморожені, проте насправді платити все одно доведеться більше, ніж минулого року, пише "Обозреватель".

Так, за оцінками Держстату, при порівнянні січня-серпня минулого року з поточним з'ясовується, що газ подорожчав приблизно на 16%.

У грудні 2021-го кубометр газу "Нафтогаз" продавав за 6,33 грн., а в грудні 2022-го року – вже за ціною 7,96 грн. за куб.

Якщо взимку ви використовуєте для опалення будинку 200 кубів газу:

  • у грудні 2022-го заплатити доведеться 1592 грн;
  • у грудні 2021-го платили 1266 грн.

Ще один чинник подорожчання – торік в Україні ще був відкритий ринок газу та багато українців користувалися послугами газзбутів.

Зазначимо, за словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, опалювальний сезон у більшості регіонів України розпочнеться на початку листопада.

Читайте також:

Жданов попередив українців про можливість нового масованого удару по містах

Схожа на Tesla: компанія Toyota показала новий електричний седан. Фото

У Польщі розпочалися масові перевірки українців, які отримують виплати