Зрозуміло, що після оголошення військового стану закордон змогли виїхати тільки жінки з дітьми, та й кілька категорій чоловіків.

Польща спрацювала як буферна зона і більшість переселенців залишилися в ній облаштовуватися для подальшого життя. Власне, і раніше Польща була тією країною, куди українці їхали на заробітки, але після 24 лютого кількість таких людей зросла в рази.

Вважається, що нині у Польщі найнижчий рівень безробіття. Однак після 24 лютого ринок праці просів на 20%. Найбільше страждає важка промисловість, а також підприємства автомобільної та будівельної галузі. Все через брак чоловічої робочої сили, яка раніше надходила у достатку з України, а тепер чоловіки не можуть виїхати на роботу. Ті чоловіки, які за станом здоров'я або як багатодітні батьки з змогли приїхати до Польщі, їм пропонують найкращі умови праці, з житлом, з допомогою у влаштуванні всієї родини. На таких підприємства платять від 4 доларів за годину.

У той же час робіт для жінок небагато. Це клінінгові компанії, або фабрики та заводи, де немає важкої фізичної праці. Зарплати для жінок починаються від 3 доларів за годину.

Читайте також: