Загарбницька війна Росії проти України ось уже 6-й місяць є основною проблемою для кожної держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї підписали спільну заяву щодо ситуації на Запорізькій АЕС.

Текст заяви з'явився 28 серпня на сайті Державної інспекції ядерного регулювання України . Наголошується, що дії Росії засудили Греція, Хорватія, США, Німеччина, Канада, Австралія, Бельгія, Франція, Нова Зеландія, Північна Македонія та інші країни світу.

Вони знову зазначили, що визнають суверенність України у визначених конституцією кордонах та вимагають від Кремля припинення збройної агресії. Зазначається, що це є грубим порушенням міжнародного права.

"Ми висловлюємо жаль з приводу небезпечної ядерної риторики, дій та провокаційних заяв Російської Федерації про підвищення рівня ядерної тривоги, які суперечать нещодавній Спільній заяві лідерів P5 щодо запобігання ядерній війні та уникненню гонки озброєнь", - йдеться у заяві.

Держави також засудили окупацію Росією головних ядерних об'єктів України, що, зокрема, порушує право Києва на розвиток досліджень, виробництва та використання ядерної енергії в мирних цілях.

"Ці дії також підривають здатність МАГАТЕ виконувати свою важливу місію гарантій в Україні та продовжувати перевірку мирного характеру ядерної діяльності України", – пояснюється у заяві/

Країни наголосили на героїзмі працівників ядерних об'єктів, зокрема Запорізької АЕС, які, незважаючи на психологічний та фізичний тиск з боку окупантів, продовжують виконувати свої обов'язки та забезпечують безперервну роботу атомної електростанції в критичних умовах.

"Ми знову закликаємо Російську Федерацію припинити її жорстоку і навмисну ​​агресивну війну і негайно, повністю і беззастережно вивести свої збройні сили та техніку з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми також засуджуємо Білорусь за її співучасть у російській агресії", заяві.

Читайте також:

Його звуть Бавовнятко: у Міноборони показали істоту, яка приходить до Криму ночами

Українців просять терміново залишити дачі під Дніпропетровськом

Росіяни вдарили по сільському туалету ракетою за кількасот тисяч доларів