Стало відомо, що в порту Бердянська Запорізької області був піднятий затонулий десантний корабель «Саратов». Про це повідомив у своєму Telegram-каналі член головної ради військово-цивільної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов.

"У порту Бердянська була проведена операція по підйому затонулого БДК "Саратов" проекту 1171 Тапір", - написав він.

Рогов також зазначив, що свого часу було прийнято рішення потопити судно, щоб уникнути детонації боєприпасів на борту в умовах, коли почалась сильна пожежа.

Водночас українська сторона стверджує, що фактично Саратов затонув на причалі порту внаслідок ракетного удару українських військ 24 березня. Він перевозив техніку окупантів. Тоді було пошкоджено ще два російських судна.

А сьогодні, 2 липня, в.о. начальника Бердянська Олександр Сауленко заявив, що піднятий на поверхню корабель "Саратов" планується відремонтувати в Керчі.

"Його знімають, і його відбуксирують до Керчі для ремонту", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, БДК "Саратов" спільно з БДК "Новочеркаськ", БДК "Цезар Куніков", БДК "Орськ" та іншими кораблями брали участь у спеціальній військовій операції в Україні.

"Саратов" став першим з його серії десантних кораблів, побудованих в 1964 році в Калінінграді. За свою довгу історію кораблю довелося побувати в багатьох частинах світу. Так, Саратов брав участь у заходах у Грузії у 2008 році та під час анексії Криму у 2014 році.

Бердянськ знаходиться в Запорізькій області України. З кінця лютого регіон перебуває під контролем російських військових, де тї сформували нову адміністрацію.

Дивись також

Путін у в'язниці: Росія вже показала, як це буде виглядати. Фото.

Буде важко: Кремль готує росіян до "найсміливіших обставин".

Наостанок: українські АЗС почали знімати ліміти на продаж пального.