Попри те, що НБУ таргетує інфляцію на рівні 5±1%, останніми роками вона все ж доволі висока, от і втрачають гроші свою цінність. На днях заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що саме в рамках інфляції в Україні у 2022 році можуть зрости тарифи на деякі комунальні послуги.

За прогнозами фінансових експертів, новий 2022 рік для України не буде простим і справа тут не тільки в загрозі військового вторгнення з боку Росії, що нависла над державою. Так, всі українці з тривогою очікують 1-го травня, відколи ціна на газ в Україні формуватиметься залежно від його ціни на світовому ринку та обсягу власного видобутку.

І справді, всі знають, що наразі на опалювальний сезон уряд України стримує тариф на газ, компенсовуючи постачальникам з бюджету. Таким чином вартість газу без складової на доставку до кінця опалювального сезону не змінюватиметься й залишиться на рівні восьми гривень для населення.

А ось тарифи на розподіл та доставку газу зростуть на 10−11%, враховуючи темпи інфляції.

Так, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила нові тарифи на розподіл газу з 1 січня 2022 року. Відповідне рішення було прийнято 22 грудня.

У більшості регіонів вартість зросла, у певних компаніях залишилась на рівні діючої, а у деяких навіть трохи знизилася, повідомляють у НКРЕКП.

"Ми виходили з того, щоб коригування тарифів відбулось виключно на рівні інфляційних процесів, однак вийшло навіть менше, і переважно завдяки тому, що газ на виробничо-технологічні втрати, як ми й домовлялися, враховано на рівні 7,42 грн за кубометр", – зазначив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

В цілому ж доставка (розподіл) газу в Україні з 1 січня 2022 року подорожчає на 3,9% - це менше, ніж хотіли облгази та ніж передбачали попередні проекти тарифів. При цьому в деяких регіонах підвищення становить від 10 до 15% у порівнянні з нинішніми тарифами, а для декого подорожчання несуттєве - в межах 4%.

Отже, найвищі тарифи в розмірі 1,99 грн за куб. м затвердили для споживачів таких компаній: "Гадячгаз"; "Закарпатгаз"; "Лубнигаз"; "Миколаївгаз"; "Тисменицягаз"; "Харківгаз"; "Чернівцігаз".

Найнижчі тарифи встановили для:

  • "Київгаз" — 0,32 грн за куб. м;
  • "Харківміськгаз" — 0,43 грн за куб. м;
  • "Кременчукгаз" — 0,46 грн за куб. м;
  • "Криворіжгаз" — 0,53 грн за куб. м;
  • "Черкасигаз" — 0,57 грн за куб. м.

Раніше Hyser повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано змінили прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що наступного року в Україні подорожчають тарифи на газ, електрику і гарячу воду.