Боржників за комунальні послуги можуть залишити без житла

На сьогоднішній день борги українців за комунальні послуги складають десятки мільярдів гривень і ця сума продовжує зростати. З затятими неплатниками ведеться активна боротьба, аж до того, що за борги можуть забирати квартири. Таку заяву зробив експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко в ефірі програми "Сьогодні ввечері" на телеканалі "Україна 24".

Олег Голубенко зазначив, що забрати квартиру за борги не так просто, це тривала процедура, але все ж такий метод стягнення боргу можливий. За його словами у постачальника послуг є всі необхідні для цього механізми та інструменти. За словами експерта постачальник має можливість у спрощеному порядку подати безпосередньо до суду та отримати судовий наказ на стягнення заборгованості. Далі, якщо споживач заборгував за комунальні послуги не оскаржить даний наказ, то матеріали передаються у виконавчу службу.

Експерт підсумував, що вже виконавча служба може проводити цілий комплекс заходів спрямованих на стягнення боргу зі споживача. Це може бути арешт рахунків у банку або ж арешт майна зокрема нерухомого.

Крім того для боржників по комуналці існує цілий ряд штрафних санкцій, зокрема можуть стягнути борг в примусовому порядку, списуючи частину грошей із зарплати або навіть пенсії. Якщо ж заборгованість накопичилася за 4 місяці, то боржнику можуть заборонити виїзд закордон і тимчасово обмежити в праві керувати транспортним засобом. Санкції можуть бути зняті тільки після повного погашення боргу. Також у разі прострочення платежу на рік передбачений штраф у розмірі 20% від суми заборгованості. Якщо прострочення складе 2 роки, то віддати доведеться вже 30%, а якщо 3 і більше - 50% від суми боргу.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українцям суттєво зменшили розмір субсидій.

Також наш портал інформував, що у Міністерстві соціальної політики розповіли, як нараховуватимуть субсидії за річними тарифами на блакитне паливо.

Нагадаємо, що народні депутати з фракції "Слуга народу" ініціювали перегляд тарифів на електроенергію.