Українцям, які підключаються до мережі живлення в обхід лічильників загрожують високі штрафи

Працівники ДТЕК влаштовують "рейди" на споживачів, які з метою заощадити на оплаті електрики підключаються в обхід лічильників. Яке покарання приготували для порушників повідомляє портал ubr.ua.

Багатоквартирні будинки мають дві мережі живлення: перша призначена для місць загального користування, а інша для квартир. У разі виявлення несанкціонованого підключення квартири, то це відповідальність її власника, у всіх інших випадках відповідальність несе ОСББ або управитель. Зазначається, що деякі співвласники з метою "економії" приєднуються до мереж харчування квартир поза лічильником.

Співробітники ДТЕК один раз на пів року мають право проводити контрольний огляд засобу обліку. Під виглядом огляду працівники починають перевіряти весь будинок і в разі виявлення самовільного підключення, складають акт про порушення. За одну підключену лампочку або розетку можуть оштрафувати на суму від 50 до 100 тисяч гривень.

Підкреслюється, що ДТЕК на сплату даної суми дає тільки один місяць, а в разі несплати покарати можуть і весь будинок, наприклад зупинити ліфти або відключити електрику. Також варто відзначити, що за крадіжку електроенергії передбачені не тільки штрафні санкції, а й кримінальна відповідальність. Якщо ОСББ дізнається про випадки крадіжки електроенергії, то зобов'язана повідомити постачальника послуг. Далі порушником вже займається компанія, яка при необхідності може підключити правоохоронців. Також зазначається, що у разі несанкціонованого підключення до внутрішньобудинкової інфраструктури, за яку відповідає ОСББ, організація має право звернутися до суду.

Раніше портал Hyser інформував, що в уряді придумали нове покарання для українців, які заборгували за комунальні послуги. Тепер боржників можуть залишити без житла.

Також портал Hyser повідомляв, що в уряді мають намір змінити ціни на електроенергію у квітні, на скільки "поважчають" платіжки українців.

Крім того портал Hyser інформував, що в Україні з'явиться новий вид субсидії.