Як саме ожиріння може погіршити стан здоров'я

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили, що ожиріння практично прийняло форму епідемії. За даними ВООЗ, щорік саме через ожиріння вмирає щонайменше 2,8 мільйона людей по всьому світі. Проблема актуальна і серед дітей. Спеціалісти розповіли, чим може загрожувати зайва вага.

Наслідки дитячого ожиріння

За думкою представників ВООЗ, дитяче ожиріння є однією з найголовніших проблем сучасного суспільства. Діти, які страждають ожирінням, коли зростають та досягають зрілого віку, мають підвищений ризик діабету, а також серцево-судинних захворювань. Все це пов’язано також з ризиками передчасної смерті та інвалідності.

Чим загрожує ожиріння

За даними експертів проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» (спільний проєкт Світового банку та МОЗ), ожиріння впливає на серцево-судинну систему людини таким чином:

  • З’являється підвищений артеріальний тиск;
  • Ризик цукрового діабету;
  • Атеросклероз (хронічне захворювання, при якому страждають стінки судин);
  • Запалення судин;
  • Схильність до тромбозів.

Крім того, спеціалісти нерідко пов’язують ожиріння з раком молочної залози, раком кишечника, раком аденоми простати у чоловіків і раком ендометрію у жінок.

Діагностика за допомогою індексу маси тіла

Для того щоб дізнатися свій індекс маси тіла варто скористатися простою формулою: свою вагу (в кілограмах) треба поділити на зріст (в метрах), зведений у квадрат. Наприклад: 60 кілограмів поділити на 2,56 (зріст 1,60 метрів). Отримаємо 23,4 – це і є індекс маси тіла людини. Показники за відповідністю:

Таблиця по Індексу маси тіла. Фото: rivnecardio.info, скрін

Так, медики зауважують, що ожиріння – це серйозне хронічне захворювання. В разі, якщо в людини присутня така проблема, треба не ігнорувати це, а обов’язково звертатися до спеціаліста.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, спеціалісти пояснили, чому краще не давати дитям іграшки з пластику. Як виявилося, такі речі можуть містити дуже небезпечні речовини.

Також повідомлялося, в Україні вже стартувала вакцинація. В Міністерстві охорони здоров’я пояснили, коли громадяни зможуть отримати щеплення від коронавіруса без черги.

Крім того, спеціалісти розповіли, про на проблеми зі здоров’ям може вказувати стан шкіри обличчя. Стало відомо, на що варто звернути особливу увагу.