Ні для кого не секрет, що у прифронтових областях російські окупанти крадуть автомобілі. А ще є безліч випадків, коли авто від вибухової хвилі внаслідок удару ворожої ракети або уламків снаряду стає повністю непридатним для використання. Господарям таких залізних "коней" варто пам’ятати, що навіть в непридатному для експлуатації стані автомобілі залишаються зареєстрованими за власником, а тому їх можуть залучити до будь-якого розслідування та встановити відповідальність. Як діяти у разі пошкодження або знищення транспортного засобу — поділились фахівці "Юридичного пораднику для ВПО".

Так, стало відомо, що у випадках якщо авто пошкоджене обстрілами й не підлягає ремонту, чи окупанти так тікали, що захопили автівку з собою, або просто вона старенька і стала не придатною до використання такий автотранспорт необхідно якнайшвидше зняти з Державної реєстрації.

Ще б пак, якщо авто залишилося на окупованій території, то у разі крадіжки чи вчинення іншого злочину, особа все одно залишається власником і може бути залучена до розслідування. Якщо номерні знаки чи автівку використовуватимуть на дорогах України, то всі штрафи за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі, доведеться сплатити власнику.

Крім того, якщо автомобіль дорогий (коштував від 2 437 500 грн) і йому не більше як 5 років, то доводиться ще й сплачувати податок на транспорт, якого фактично немає у власності.

В сервісних центрах МВС можна безкоштовно вибракувати авто.

Для цього людині потрібно якнайшвидше зафіксуйте факт завдання шкоди шляхом:

  • фото та/або відеофіксації (бажано з прив’язкою до місцевості, будинків, інших орієнтирів);
  • письмових пояснень не менше 2-х свідків;
  • знімків екрану з новин або посилання на публікації в ЗМІ, що висвітлювали відповідну подію тощо;
  • зверніться до правоохоронних органів для повідомлення про вчинення кримінального порушення: за номером 102 (поліція) або 0 800 500 021 (СБУ).

Далі власник автомобіля має подати до правоохоронних органів заяву

  • з доданими доказами щодо події,
  • копією документа, що посвідчують особу,
  • і копією свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Документи можна направити цінним поштовим листом з описом вкладення, або подати особисто через канцелярію, або підписані та відскановані примірники документів направити електронною поштою.

Не забудьте отримати витяг із Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкрите кримінальне провадження".

В умовах війни, коли пошкодження або знищення майна сталося внаслідок збройної агресії РФ, зазначають юристи, кримінальні правопорушення кваліфікують за ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). При такій кваліфікації розмір шкоди значення не має.

Разом із тим, потерпілий отримає можливість предʼявити цивільний позов у межах кримінального провадження. Потерпілий зможе наполягати на проведенні автотоварознавчої експертизи на підставі п. 6 ч. 2 ст. 242 КПК України для визначення розміру матеріальних збитків для цивільного позову.

«Також обовʼязково зберігайте всі можливі квитанції, чеки, акти виконаних робіт, інші документи щодо витрат, яких зазнав власник авто у разі його пошкодження.

Зверніться за страховим відшкодуванням. Це можливо лише у разі, якщо це прямо передбачено договором майнового страхування, тобто коли йдеться про страхування інтересів, пов’язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням майном — так зване КАСКО. Повідомити страховика про настання страхового випадку, необхідно у визначений договором строк, оскільки у разі несвоєчасного повідомлення без поважних на те причин страхова компанія може відмовити у здійсненні страхової виплати.

Договір страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортного засобу («автоцивілка») — не є договором майнового страхування і не надає права на отримання страхового відшкодування. Зверніться за «списанням» транспортного засобу, якщо він пошкоджений до стану непридатності / знищений / залишився на тимчасово окупованій території".

Читайте також:

Марті Макфлай прилетів попередити нас про щось: в Україні помітили автомобіль із культового фільму «Назад у майбутнє»

Легендарний Ford Sierra, про який мріяв кожен автомобіліст, продали за 700 тисяч доларів. Фото

У мережі показали, як міг виглядати перший автомобіль, який з'явився в Києві

Не чіпаєтеся з місця: які автомобілі краще не ставити на ручне гальмо в морози