Мало хто знає, але на Запорізькому автозаводі у 80-х був розроблений справжній спорткар. Унікальний автомобіль ЗАЗ-1104 міг би стати переломним моментом в історії підприємства, проте далі за креслення та повнорозмірний макет розробка не просунулась. Можливо, керівництво підприємства побоювалося, що люди просто не зрозуміють такого інноваційного проекту.

Отже, спорткар ЗАЗ-1104 дуже скидався на Porsche-924. Спочатку двомісний автомобіль хотіли оснастити передньорозташованим (повний нестандарт для ЗАЗ) 1,6-літровим двигуном і 5-ст МКПП, однак були й думки поставити в це авто турбомотор та автоматичну коробку передач.

Що ж до дизайну, то зараз би він був гідно оцінений, хоч і виглядає трохи карикатурно і гротескно.

А ось за часів СРСР він просто розривав усі шаблони того, як має виглядати автомобіль. Ще б пак, звичні строгі й незграбні форми змінила плавність ліній і переходів, машина виглядала обтічною і ніби прилетіла з майбутнього.

Але, на жаль, керівництво СРСР, відповідальне за автомобільну промисловість, вирішило що створювати авто за новим концептом буде набагато затратніше в плані грошей та інших ресурсів, тому просто наказала конструктора автозаводу припинити роботу над проектом і зайнятися випуском звичних радянському оку моделей.

Не оцінили потуги запорізьких дизайнерів та корейські інвестори. Вони розкритикували модель в пух і порох, внаслідок чого єдиний екземпляр ЗАЗ-1104 вирушив на музейне зберігання, а сам український завод зосередився на випуску виключно бюджетних автомобілів.

Читайте також:

Тепер доведеться «відслиняти» сповна: українцям розповіли, кого змусять сплатити податок на авто у 2023 році

Чи потрібно робити запаси: українцям розповіли, що буде із дизелем на автозаправках