Головне управління Держподаткової служби в Луганській області розповіло, як у поточному році фізичним особам сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

У 2021 році податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, сплачують за 2020 роки фізособи - власники житлової та/або нежитлової нерухомості, враховуючи мінімальну зарплату, встановлену на 1 січня 2020 року - її сума 4723 гривень.

Відомо, що з 1 березня 2020 року також податок платять власники об'єктів нерухомості, розташованих на території населених пунктів на лінії зіткнення. Якщо це дитина - власник нерухомості, то за неї податок платять батьки або опікуни.

База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, у тому числі його часток, що перебувають у власності фізособи, зменшується для квартири або квартир незалежно від їх кількості на 60 квадратних метрів; для житлового будинку або будинків незалежно від їх кількості - на 120 квадратних метрів; для різних типів об'єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податків квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх частин) - 180 квадратних метрів.

Податок на нерухомість, фото: insider.zt

Ставки та пільги з податку встановлюються за рішенням місцевих рад. Ще можуть бути сільські, селищні, міські та ради об'єднаних територіальних громад.

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до об'єкту або об'єктах оподаткування, якщо площа такого об'єкту або об'єктів перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі. Якщо це квартира або квартири, то 300 квадратних метрів; будинку або будинків, то 600 квадратних метрів; для різних типів житлових об'єктів - 900 квадратних метрів; об'єкта оподаткування, що використовується для отримання доходів (здаються в оренду, лізинг, позику або використовуються у підприємницькій діяльності).

Додатково оподатковуються об'єкти житлової нерухомості, Площа яких перевищує 300 квадратних метрів для квартир та 500 квадратних метрів для житлових будинків, у сумі 25 тисяч гривень за кожен такий об'єкт житлової нерухомості.

До 1 липня 2021 року кожен платник отримає податкове повідомлення або рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити від органа, що контролює за місцем його податкової адреси або місця реєстрації). Протягом 60 днів його треба буде сплатити.

Платники податків мають право звернутися з письмовою заявою для проведення звірки даних щодо об'єктів житлової та чи або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які перебувають у власності платника податку; загальної площі об'єктів житлової та чи або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Раніше "Hyser" писав про те, що в Україні починається "полювання" на неоформлених працівників.

Також "Hyser" повідомляв, хто залишиться без роботи вже найближчим часом.

Нагадаємо, що українців попередили про нові жорсткі заходи.