Очікується, що ціни на деякі овочі в Україні залишаться відносно низькими навіть на початку січня, але до початку наступного сезону збирання врожаю можливе зростання на 15–20%.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяТакий прогноз дав економіст Ілля Несходовський, який вказав на ключові чинники, що впливають на поточні ціни на продукти харчування.
На думку експерта, нещодавнє зростання вартості продуктів харчування насамперед пов'язане з коливаннями валютних курсів. Зміцнення євро щодо гривні безпосередньо вплинуло на ціни імпортних товарів, зробивши їх дорожчими для українських споживачів.
Водночас, українська продукція також демонструє тенденцію до зростання цін, хоч і з інших причин. Несходовський зазначає, що пропозиція деяких овочів скоротилася, тоді як попит залишився відносно стабільним. В результаті скорочення доступності підштовхує ціни вгору, навіть без урахування додаткових зовнішніх факторів.
Незважаючи на ці зміни, очікується, що деякі овочі залишаться доступними на початку січня, оскільки запаси попереднього врожаю ще є. Однак у міру виснаження цих запасів та зростання витрат на зберігання ціни, ймовірно, поступово зростатимуть у найближчі місяці.
Крім того, дані Національного дослідницького центру «Інститут аграрної економіки» показують, що підготовка святкового столу для типової сім'ї із трьох осіб коштуватиме українцям у середньому 1374 гривні.
Ця оцінка відображає поточні ринкові ціни та підтверджує, що святкові витрати залишаються чутливими як до коливань валютного курсу, так і до динаміки пропозиції.
Нагадаємо, грошей навіть на хліб не буде: продукти у 2026 стануть "недоступними" через відключення світла
Раніше «hyser» повідомляв, рекордний стрибок цін на популярні продукти: запасайтеся, поки є шанс
Як повідомляв «hyser», як отримати рекордний урожай здорової картоплі: обов'язково додайте це під час посадки