Очікується, що ціни на деякі овочі в Україні залишаться відносно низькими навіть на початку січня, але до початку наступного сезону збирання врожаю можливе зростання на 15–20%.

Такий прогноз дав економіст Ілля Несходовський, який вказав на ключові чинники, що впливають на поточні ціни на продукти харчування.

На думку експерта, нещодавнє зростання вартості продуктів харчування насамперед пов'язане з коливаннями валютних курсів. Зміцнення євро щодо гривні безпосередньо вплинуло на ціни імпортних товарів, зробивши їх дорожчими для українських споживачів.

Водночас, українська продукція також демонструє тенденцію до зростання цін, хоч і з інших причин. Несходовський зазначає, що пропозиція деяких овочів скоротилася, тоді як попит залишився відносно стабільним. В результаті скорочення доступності підштовхує ціни вгору, навіть без урахування додаткових зовнішніх факторів.

Овочі на прилавку, фото: youtube.com
Овочі на прилавку, фото: youtube.com

Незважаючи на ці зміни, очікується, що деякі овочі залишаться доступними на початку січня, оскільки запаси попереднього врожаю ще є. Однак у міру виснаження цих запасів та зростання витрат на зберігання ціни, ймовірно, поступово зростатимуть у найближчі місяці.

Крім того, дані Національного дослідницького центру «Інститут аграрної економіки» показують, що підготовка святкового столу для типової сім'ї із трьох осіб коштуватиме українцям у середньому 1374 гривні.

Ця оцінка відображає поточні ринкові ціни та підтверджує, що святкові витрати залишаються чутливими як до коливань валютного курсу, так і до динаміки пропозиції.

Нагадаємо, грошей навіть на хліб не буде: продукти у 2026 стануть "недоступними" через відключення світла

Раніше «hyser» повідомляв, рекордний стрибок цін на популярні продукти: запасайтеся, поки є шанс

Як повідомляв «hyser», як отримати рекордний урожай здорової картоплі: обов'язково додайте це під час посадки