Торговий факторинг є найефективнішим для бізнесу, який регулярно здійснює реалізацію товарів із відтермінуванням оплати.

Розвиток ринку торгового факторингу, який наслідуватиме приклад країн ЄС, активізує економічне відновлення України. Хоча класичний торговий факторинг діє в країні ще з початку 90-х, рівень його проникнення в економіку залишається дуже низьким порівняно з показниками європейських країн.

Середній рівень проникнення факторингових послуг в ЄС складає орієнтовно 11-15% від національних ВВП, а в Україні, за даними FCI, обсяг факторингу 2022 року зріс в абсолютних числах більше ніж в 2 рази і становить 593 мільйони євро, але відносноВВП країни залишається низьким – 0,4%.

У сусідній Польщі, наприклад, цей показник сягнув 98,2 млрд євро за 2022 рік, що складає більше 15% ВВП та відповідає середнім показникам у ЄС.

На щастя, для мікро-, малого й середнього бізнесу та для української економіки загалом активне використання торгового факторингу є неминучим. Визначений євроінтеграційний вектор змусить покращувати й оптимізовувати функціювання державних систем.

Протягом останніх декількох років усвідомлення необхідності факторингу зростає. НБУ в Стратегії розвитку фінансового сектора України зафіксував плани розвитку ринку факторингу до 2025 року, що є дійсно потужним сигналом для бізнесу та фінансової сфери.