ЕкоЗагроза – це не лише засіб для отримання достовірної інформації про стан довкілля в умовах збройної агресії та інформаційної війни, але й платформа для активної участі громадян у збереженні природи.

Мобільний додаток та веб-ресурс, розроблені Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, дозволяють не лише слідкувати за якістю повітря, води та рівнем радіаційного забруднення, але й реагувати на екологічні небезпеки, які виникають у зв'язку зі збройною агресією.

Громадяни можуть не лише перевіряти актуальні дані про екологічні умови, а й активно співпрацювати з Держекоінспекцією, повідомляючи про всі факти екологічних порушень. Це включає в себе інформацію про пожежі в лісі, розлив нафтопродуктів, викиди отруйних речовин та інші злочини проти довкілля. Дані, зібрані через ЕкоЗагроза, стають основою для розрахунку екологічних збитків, спричинених збройною агресією, та для розробки стратегій швидкого усунення їх наслідків.

Громадяни тепер можуть оперативно сповіщати про факти заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу за допомогою електронного звернення через інструменти порталу ЕкоЗагроза, такі як веб-сайт або мобільний додаток. Та не тільки описувати факт заподіяння шкоди, але також є можливість робити фото-, відеофіксацію та вказувати точне місце через геодезичні координати.

Звернення, які надходять через портал ЕкоЗагроза, не вимагають відповіді від заявника. У систему завантажуються результати огляду та розрахунки збитків у разі виявлення завданої шкоди. Портал також дозволяє інформувати заявників про результати розгляду звернень у режимі реального часу.

Тривалість розгляду звернень з ЕкоЗагрози, які не потребують погодження з Міндовкілля на проведення перевірки (підготовка розпорядчих документів та проведення обстеження), в середньому зменшилась з 30 робочих днів до 10 робочих днів. Це значуще поліпшило ефективність та оперативність процесу опрацювання звернень, сприяючи швидкому реагуванню на екологічні проблеми.

Таким чином, ЕкоЗагроза визначається не лише як інформаційний ресурс, але й як інструмент активної громадянської участі у вирішенні екологічних проблем, що виникають в умовах збройної агресії рф.