Київ протягом 2023 року витратив на підтримку військових, а також їхніх сімей і родин полеглих воїнів, 8 мільярдів гривень. Тоді як починали рік з 500 тисяч гривень, передбачених на фінансування оборонної сфери.

Цьогоріч у бюджет Києва-2024 заклали мільярд гривень. Окрім того, впродовж наступного року столиця продовжить спрямовувати додаткові кошти на армію, як це було у 2023-ому.

Про це «Вечірньому Києву» розповіла Перша заступниця голови Постійної комісії КМР з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності, депутатка Київради від фракції «ЄС» Людмила Ковалевська.

«Зараз дуже багато хайпу здіймається довкола витрат на військову сферу (у бюджеті Києва на 2024 рік — ред.) Хочу пояснити, що минулого року Київ витратив 8 мільярдів гривень на підтримку як ЗСУ, так і їхніх сімей та сімей загиблих. Тоді як починали 2023 рік ми з 500 тисяч гривень, які були закладені на фінансування військової сфери. Цьогоріч ми заклали у програму мільярд гривень.

Зараз кажуть, що це 1% від бюджету, але не розуміють, що, наприклад, вже у січні у нас будуть нерозподілені залишки, за допомогою яких ми збільшимо муніципальну програму «Захисник», — пояснила депутатка.

Людмила Ковалевська підкреслила, що за 2023 рік жодна київська військова частина, яка звернулася за допомогою до столичної влади, не отримала відмови.

Що стосується допомоги киянам, несуть службу у військових частинах, зареєстрованих в інших містах, то це питання повинні врегулювати на рівні держави.

«Ми декілька разів звертались до Верховної Ради та Кабінету міністрів України з проханням надати нам можливість допомагати частинам, які зареєстровані в інших містах, тому що наші кияни служать по всій Україні. Але, на жаль, нам такої можливості не дають.

Крім того, ми пропонували створити у Києві комунальне підприємство по виробництву FPV-дронів. Ми б могли виготовляти їх швидко, ефективно та у великих кількостях. Але станом на зараз законодавством не передбачено, що ми можемо витрачати кошти на оборону та на оборонні проєкти. Ми просили змінити це та надати нам таку можливість, але, як бачите, рішення так і не було», — каже Людмила Ковалевська.

Водночас у бюджеті Києва на 2024 рік передбачили новий вид допомоги для військових — одноразова матеріальна виплата для мобілізованих у розмірі 30 тисяч гривень. Вона почне діяти з січня. Вона передбачена для усіх киян, які будуть мобілізуватися через військкомати, незалежно від того, у якій частині вони надалі нестимуть службу.

Для отримання виплати достатньо буде подати заявку у ТЦК. Гроші надійдуть на банківську картку.

«Ми голосували саме за те, щоб виділити ці гроші, бо це справді важливо. Це можливість для кожного військового купити додатковий комплект форми, тог забезпечення, яке передбачено центральним бюджетом, в нинішніх умовах недостатньо», — зазначила Людмила Ковалевська.

На питання, скільки загалом коштів передбачено на військову сферу у бюджеті Києва на 2024 рік, депутатка пояснила, що окрім мільярда гривень на програму «Захисник», виділили ще не менше трьох мільярдів гривень для військових на решту напрямків, якими опікуються Департамент соцполітики КМДА, Департамент житлового забезпечення та інші.

«І ці суми, як і цього року, ми будемо постійно збільшувати. Наприклад, у 2023-ому ми виділяли додаткове фінансування на ЗСУ приблизно раз на півтора місяця. Будемо дивитися на те, як наповнюється бюджет, де можна зекономити, щоб спрямувати додаткові кошти на оборону. Бо найважливіший на сьогодні напрямок — це підтримка наших Захисників і Захисниць», — підсумувала Ковалевська.

Депутатка також пояснила, чому значну частину коштів вирішили спрямувати на транспортну та житлово-комунальну інфраструктуру.

«Я, як економіст, розумію, що такі великі дотації на транспортну та житлово-комунальну інфраструктуру, які ми змушені давати у бюджеті, не йдуть на користь. Тому що ми витрачаємо ці кошти, ми не можемо модернізувати транспорт, чи житлово-господарські системи, але з іншого боку я розумію, що зараз немає можливості підіймати ціну на транспорт, бо людям нема чим платити. Тому ці витрати, хоч і не є позитивними, але вони потрібні», — сказала Людмила Ковалевська.

Водночас столиці вдалося зберегти міські надбавки для медпрацівників та освітян.

14 грудня депутати Київради ухвалили бюджет столиці на 2024 рік. Основним напрямом фінансування є традиційно сфера освіти — на неї виділили понад 27,2 млрд грн, що складає понад 32% видатків міського бюджету.

У день ухвалення головного фінансового документа столиці на 2024 рік активісти оточили будівлю Київради, вимагаючи зосередити ресурси виключно на ЗСУ. Поряд з цим — побут і базові сфери столиці потребують фінансування. «Вечірній Київ» обговорив тему з мітингувальниками і депутатами.