Як повідомляє Центр інформації УПЦ, у з'їзді беруть участь 310 представників монастирів з усієї України.

«Сьогодні Господь нам подарував прекрасну можливість зібратися всім разом, щоб знайти вирішення актуальних для чернецтва питань в умовах сучасності та поділитися досвідом один з одним. Нехай Милосердний Господь, за молитвами Пречистої Своєї Матері, в Лаврі де сьогодні ми зібралися, благословить всіх учасників цього монашеського форуму, умудрить і надихне до правильних висновків і рішень для зміцнення кожного уділу чернечого життя і подальшого плідного звершення своєї спасительної місії на території України», - зазначив Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій у зверненні до учасників з'їзду.

Блаженніший наголосив, що монастирі є еталоном молитовного життя, до якого віруючим потрібно прагнути, а «монахи повинні свідчити людям, що своє життя необхідно будувати на заповідях Божих, про яких написано у Святому Євангелії».

«Робота почалася! Нехай Бог допоможе нам! Збори ігуменів і ігумень монастирів Української Православної Церкви. Разом нас багато!», - написав глава Синодального відділу УПЦ у справах молоді архієпископ Обухівський Іона (Черепанов) у Фейсбук.

Як повідомлялося раніше, намісники (ігумени) і настоятельки монастирів планують обговорити внутрішні питання і скласти звернення до президента, прем'єр-міністра, міністру МВС.

У зверненні будуть підняті питання порушення Конституції і дії антицерковних законів.

Глава відділу у справах монастирів митрополит Павел розповів, що на з'їзді будуть підніматися питання про навчання ченців у навчальних духовних закладах, про перехід з обителі в обитель, про відновлення статутних законів про час перебування послушником, а також у частині розвитку просвітницької діяльності.