Про можливі наслідки від впровадження реформи розповів голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований під час Регіонального форуму з питань впровадження земельної реформи, що відбувся в Очакові на Миколаївщині.

«В першу чергу – екологічні (загрози). Величезні території земель за межами населених пунктів вже перейшли у комунальну власність громад, тож на них лежить велика відповідальність щодо забезпечення захисту цих територій», - зазначив Андрій Мальований.

Однак, за словами посадовця, численні екологічні порушення, здійснені на землях громад, спричиняють виснаження та деградацію земельних ресурсів.

«Так, 5 місяців поточного року Держекоінспекція розрахувала 11,6 мільйона гривень збитків за шкоду земельним ресурсам у Південно-Західному окрузі (Миколаївська та Одеська області). Це використання земель з порушенням цільового призначення, забруднення територій, незаконне використання пестицидів та агрохімікатів», - зауважив Андрій Мальований.

Особливо проблемним є питання поводження з відходами на території області, а також засмічення земель.

«Торік Держекоінспекція у Миколаївській області склала 260 адміністративних протоколів за порушення вимог у сфері управління відходами. Мережа несанкціонованих сміттєзвалищ вкриває область – минулого року ми виявили понад 100 таких порушень», - додав Андрій Мальований.

Для того, щоб досягти ефективного збереження природних ресурсів, необхідно побудувати якісну співпрацю між Держекоінспекцією та керівництвом тергромад.

«Наразі ми активно розвиваємо мережу громадських інспекторів, щоб забезпечити комунікацію кожного населеного пункту з ДЕІ.

Водночас очікуємо на дотримання природоохоронного законодавства керівниками громад та оперативне виконання приписів, наданих інспекцією. Це дозволить забезпечити екологічну безпеку територій, а значить і підвищити рівень життя населення», - підкреслив Андрій Мальований.