Держекоінспекція за допомогою супутникових знімків виявила 80 несанкціонованих сміттєзвалищ загальною площею понад 900 гектарів. Це дорівнює площі приблизно 130 озер Синевир.

Посадовець зазначив, що на підставі супутникових знімків ДЕІ дорученням Прем’єр-міністра України здійснила заходи контролю на 5 суб’єктах господарювання та органах місцевого самоврядування з 57 запланованих. Це:

  • КП «Згурівський комбінат комунальних підприємств»;
  • Житлово-експлуатаційна контора Баришівської селищної ради;
  • Баришівська селищна рада Київської області;
  • ПрАТ «Київспецтранс» (полігон побутових відходів № 5 та № 6);
  • Вишгородське районне комунальне підприємство «Комунальник».

«Під час перевірок було виявлено низку екологічних порушень, в тому числі захоронення відходів на сміттєзвалищах без відповідних проектів та дозвільних документів.

Окрім того, ДЕІ направила позовну заяву до суду щодо бездіяльності Баришівської селищної ради Київської області у сфері поводження з відходами та з вимогою вжити заходи для усунення несанкціонованих сміттєзвалищ», - зазначив Андрій Мальований.

Він додав, що сміття із нелегальних звалищ, в тому числі з токсичними та небезпечними речовинами, забруднює ґрунти, підземні водоносні горизонти, стає причиною пожеж, а також потрапляє в річки, які розносять відходи по всій України.

«Саме тому Держекоінспекція здійснює численні перевірки та надає приписи щодо усунення несанкціонованих сміттєзвалищ. Це дозволяє локалізувати проблему та запобігти масштабним негативним наслідкам для довкілля та людей», - зауважив Андрій Мальований.