Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на «ФОМА в Україні», про це сказав єпископ Ладанський Феодосій (Марченко), відповідаючи на питання, як привести дітей до Церкви і що потрібно зробити, щоб, коли вони виростуть, не перестали ходити до неї.

«Якщо маються на увазі немовлята в класичній церковної сім'ї, то їх потрібно просто хрестити і приносити в храм Божий, поступово воцерковляти малюка в повноцінне духовне життя», - сказав єпископ Феодосій.

Він зазначив, що не меншу роль грає не тільки відвідування храму, а й прояв особистої духовності вдома, де повсякденність повинна бути просочена молитвою і прикладом власного благочестя.

«Потрібно зробити все, щоб не було ніяких перешкод між душею дитини і Богом. Справа в тому, що як раз у маленьких дітей їх близькі можуть стати такою перешкодою або ж навпаки сполучною ланкою між ними і Христом, в залежності від їх власного прикладу та поведінки.

До чотирьох років закладається фундамент розумових і поведінкових реакцій людини, які в основному стануть визначальними в її подальшому житті. У міру дорослішання і появи усвідомленості завжди потрібно спілкуватися з дитиною, намагаючись відповісти на всі його питання і проявляючи жвавий інтерес до всього, що його цікавить. Інакше він буде знаходити далеко не правильні відповіді в інших місцях і у інших авторитетів», - вважає архієрей.

Єпископ Феодосій підкреслив, що дуже важливо помічати і відсікати все погане і шкідливе в дитині, щоб це не стало гріховним навиком, з яким в подальшому буде дуже нелегко боротися.

«Виховуючи, відчувайте міру любові, строгості і справедливості. Не дайте запальності, гніву і власним пристрастям переважати над об'єктивною правдою в тій чи іншій ситуації. Умійте знайти в собі сили просити вибачення у дитини і вчіть його просити пробачення. Не завжди і не в усьому правий той, хто доросліший», - підсумував архієрей.