Згідно з документами, що є у розпорядженні редакції, депутатка Обухівської райради Київської області від політичної партії Юлії Тимошенко Анастасія Орлова, бувши громадянкою російської федерації та Казахстану, у 2003 році подавала заяву на отримання українського паспорта. Водночас у ДМС Сумської області факт видачі їй документа спростували.

Про це повідомляє сайт parlament.ua.

Згідно з наявною довідкою, Орлова неодноразово змінювала своє прізвище з метою конспірації, та ідентифікована СБУ як громадянка рф і Казахстану Сморкалова 1977 року народження, мешканка військового містечка Георгіевка - 4, Жармінського району Семіпалатинської області.

Намагаючись отримати паспорт в Україні, із відповідною заявою вона звернулася до ДМС Сумської області у жовтні 2013 року. Згідно з цією заявою, їй нібито було надано паспорт громадянки України Конотопським РВ УМВС в Сумській області.

Водночас на запит з проханням підтвердити цю інформацію, у ДМС Сумської області повідомили наступне:

«Громадянці російської федерації і Казахстану Сморкаловій (Нерета, Орловій) Анастасії Юріївні 27.05.1977 р.н., паспорт громадянина України 04.04.2003 року Конотопським РВ УМВС в Сумській області не видавався».

Крім того, в опублікованих у відкритому доступу указах президентів росії та Казахстану дані про вихід Сморкалової (Нерети, Орлової) Анастасії Юріївні з громадянства вищевказаних країн відсутні.

Відповідно, особа з російським паспортом є депутаткою "Батьківщини" та одночасно уповноважена на здійснення функцій місцевого самоврядування на рівні Обухівської районної ради Київської області.

Видання також повідомляє, щ громадянка росії Орлова наразі також веде паливний бізнес в Україні і через підконтрольну їй компанію «Софія Ойл» реалізовує паливно-мастильні матеріали без ліцензії.

Водночас усі компанії з російськими бенефіціарами підпадають під заборону економічно-господарської діяльності в Україні на підставі рішень РНБО. Усі контрагенти, які купують паливо у ТОВ «Софія Ойл» також є суб'єктами запровадження санкцій Ради нацбезпеки.