Черговий скандал, пов'язаний із схемами під час війни, стосується вже не хабарників серед військкомів та членів ТЦК. У випадку, який буде описаний нижче, йдеться про куди більші суми. І пов'язані ці суми не з ухилистами, а з ділками у сфері тютюнового бізнесу.

Як повідомляє Антикор, одноосібним переможцем у тютюновому змаганні серед магазинів Duty Free під час війни стає бізнесмен Артур Гранц.

Скріншот сайту Антикор

За даними видання, саме Гранц є офіційно бенефіціаром магазину ТОВ "Дьюті Фрі Трейдінг" у пункті пропуску Порубно-Сірет, який за 2022 рік "продав" 4 252 700 пачок цигарок.

"В Україні одноосібним лідером з продажу цигарок Duty Free під час війни став бізнесмен Артур Гранц. Він є бенефіціаром ТОВ "Дьюті Фрі Трейдінг" у пункті пропуску Порубно-Сірет (на кордоні з Румунією). Так, за 2022 рік було "продано" 4 252 700 пачок цигарок (по 25 пачок на покупця)", - зазначає видання.

А ось "Обозреватель" із цього приводу пише наступне:

"На Одещині правоохоронці виявили партію контрабанди цигарок – 24 ящики з акцизами Республіки Білорусь. До їх ввезення в Україну може бути причетний відомий бізнесмен Артур Гранц, ім'я якого вже неодноразово фігурувало у подібних скандалах.

Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу" Георгій Мазурашу. Він звернувся до голови РНБО Олексія Данилова з проханням уважно вивчити діяльність Артура Гранца в Україні та його зв'язки з Олександром Лукашенком.

Нардеп уточнив, що йдеться про цигарки марки CREDO. Їх виробляє Гродненська тютюнова фабрика в Білорусі, яка влітку потрапила за санкцією ЄС через підтримку режиму Лукашенка. Цигарки в Україні ввезли через кордон у Рівненській області, а надалі поширювалися через пошту.

Він також зазначив, що Гранц також володіє магазинами д'юті-фрі та у Білорусі. А крім того, за даними Мазурашу, бізнесмен може стосуватися безпосередньо Гродненської фабрики, а також мати громадянство Білорусі", - пише "Обозреватель".

Скріншот сайту Оглядач

Зазначимо ще один важливий нюанс: телеграм-канал "Батальйон Монако", який стежить за прихованою частиною життя політиків та бізнесменів, зазначає:

"Подібна схема була і до війни. Тільки за листопад-грудень 2020 року магазини Duty Free в аеропорту "Жуляни" продали пасажирам 530 584 блоки цигарок. По 23 блоки на кожну людину. Насправді пасажири навіть не знають про те, що вони "купили ящики цигарок".

Примітно, що телеграм-канал "Батальйон Монако" також вказує на те, що цей Артур Гранц є громадянином Білорусі.

Скріншот Батальйон Монако