В Україні почнуть знову перевіряти ФОПів щодо неофіційно оформлених працівників.

Так, українським підприємцям варто приготуватися до того, що їх знову почнуть перевіряти щодо неофіційно працевлаштованих співробітників. Як відомо, що вже розроблений новий законопроект, який і визначатиме всі ці нюанси перевірок. Нагадаємо, що за таке "оновлення" трудового кодексу свого часу брався ще Кабмін Гончарука, але не зміг довести справу до кінця.

Тепер же головними у новому законопроекті є сім ознак, за якими і будуть визначати чи є співробітник неофіційно найнятим або ж його робота має правові підстави.

Навіщо доводити працевлаштування? Причина лежить на поверхні - таким чином держава має намір боротися з тіньовою зайнятістю. Зокрема, готується удар по схемі з ФОПамі, коли компанії оформляють своїх співробітників як фізосіб-підприємців і просто підписують з ними цивільно-правові договори на виконання тих чи інших робіт, економлячи на зарплатних податках.

Але на даний момент за такими договорами працюють багато українців. Як запевняють експерти, що така перевірка може привести тільки до того, що бізнес ще більше піде в тінь і обчислити неофіційно найнятих працівників буде ще складніше.

Уже відомі ці сім ознак:

1. Приватне виконання роботи особою конкретною кваліфікацією, професією, посадою за вказівкою і під контролем роботодавця.

2. Регульований процес праці, який носить постійний характер і не передбачає встановлення працівникові конкретно результату роботи за певний час.

3. Виконання роботи на певному робочому місці, наданому роботодавцем, до встановленого графіка і внутрішніми правилами трудового розпорядку.

4. Надання роботодавцем коштів виробництва, матеріалів, сировини.

5. Систематична оплата праці працівника.

6. Встановлення працівникові конкретної тривалості робочого дня і перерви.

7. Відшкодування відряджень і інших витрат на виконання роботи.

Але експерти запевняють, що до них є багато запитань.

Раніше Hyser писав про те, що українців попередили про нові жорсткі заходи.

Також писали, що водіїв чекає зовсім нове життя в Україні.

Нагадаємо, що водіям непомалу вдарять по кишені, поліція попередила про незвичні штрафи.