Як стало відомо, українська влада планує внести істотні зміни до процесу мобілізації.

Згідно з поточним варіантом законопроекту №10378, що вносить корективи до статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", пропонується встановити три категорії громадян, зобов'язаних з'явитися до ТЦК та СП самостійно, без очікування отримання повістки. Про це пише портал Pro Війну.

За запропонованими змінами, якщо законопроект буде схвалено народними депутатами, то діятимуть такі нові правила:

1. Військовозобов'язані чоловіки протягом 60 днів з початку мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження, а також протягом 30 днів після набрання чинності пропонованими змінами повинні відвідати ТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних.

При цьому військовозобов'язаним буде запропоновано три варіанти уточнення даних:

  • Самостійне відвідування ТЦК;
  • Використання "електронного кабінету", передбаченого законопроектом;
  • Звернення через Центр надання адміністративних послуг.

2. Військовозобов'язані та резервісти, які вже приписані до військових частин для проходження військової служби в період мобілізації, при оголошенні мобілізації повинні з'явитися у збірних пунктах ТЦК, зазначених у їх мобілізаційних розпорядженнях, що видаються заздалегідь.

3. Громадяни, які раніше самостійно з'явилися в ТЦК, пройшли військово-лікарську комісію і спрямовані на військову підготовку, зобов'язані знову з'явитися в ТЦК протягом двох місяців з дня проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

В Україні запущено електронний реєстр військовозобов'язаних під назвою "Оберіг". Цей реєстр доступний для використання Міністерству оборони, Генеральному штабу, Територіальним центрам комплектування та іншим органам. В рамках цього реєстру військовозобов'язані мають можливість перевірити свої особисті дані.

Читайте також:

Це має знати кожен: кому тепер почнуть видавати повістки прямо на вулиці

Порядок денний на автомобільних дорогах: до чого готуватися водіям. Важливе роз'яснення коменданта

А ось тепер усе буде по-новому: на що чекати українським чоловікам від мобілізації. Кого візьмуть і як усе зміниться