В Україні, згідно із законодавством, можуть відняти з пенсій деякі суми коштів. Це відбувається у випадках, коли потрібно виплатити відшкодування збитків, заподіяних пенсіонером, утримання сім'ї, тобто аліменти, або повернення отриманих зайвих сум заробітної плати.

Наприклад, як пише видання " На пенсії" , відрахування з пенсій можуть проводитися на підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріусів та інших документів.

У Пенсійному фонді повідомляють, що розмір відрахування з пенсії обчислюється із суми, що належить пенсіонеру до виплати. За законом може бути відраховано трохи більше 50% пенсії:

  • на утримання членів сім'ї (аліменти);

  • на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій;

  • на відшкодування пенсіонером збитків, завданих каліцтвом або іншим заподіянням шкоди здоров'ю, а також у зв'язку зі смертю потерпілого;

  • на повернення отриманих зайвих сум заробітної плати у передбачених законом випадках.

З інших видів стягнень може бути відраховано трохи більше 20% пенсії.

До речі, у Законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" прописані також випадки, коли пенсію взагалі припиняють виплачувати.

Нагадуємо, що у 2023 році мінімальна пенсія становить 2093 гривні, а максимальна – 20 920 гривні.

Згідно зі змінами з 1 січня, щоб вийти на пенсію, цього року потрібно мати страховий стаж не менше ніж 30 років. Якщо ж стажу не вистачає, вийти на пенсію вдасться у 63 та 65 років.

Читайте також: