Свого часу Патріарх Російської православної церкви Кирило (Гундяєв) підтримав війну в Україні, яку Росія розв'язала 24 лютого. Серед причин такого рішення Кирило наголосив, зокрема, що Росія бореться в Україні із згубним впливом західної культури. І навіть прохання Всесвітньої ради церков, яка об'єднує громади різних християнських конфесій та деномінацій з усього світу, "втрутитися та стати посередником між представниками влади, щоб припинити цю війну" не змінило його позиції. І ось на 320-й день війни Гундяєв виступив із цинічною заявою.

Так, в інтерв'ю телеканалу " Росія 1" патріарх Московський і всієї Русі Кирило заявив, що "росіяни та українці є єдиним народом, а церкві треба зробити все можливе, щоб ті, хто живе в РФ і в Україні, не були ворогами".

"Це один народ, що вийшов з Київської купелі Хрещення, але дуже великий народ. Від Білого до Чорного моря. І ця величезність - вона ж завжди викликала страхи, заздрість у оточуючих. І тому з давніх часів зовнішні сили працювали на те, щоб цей народ поділити, розтягнути, а то й зіштовхнути одну частину з іншою", - сказав патріарх.

При цьому в Україні, як вважає патріарх Кирило, домагаються створення цивілізаційної передумови для поділу людей.

"Сьогодні в Україні робиться все для того, щоб в очах українців Росія справді стала ворогом..." - резюмував глава Російської православної церкви.

Патріарх також заявив про необхідність "йти на жертви", щоб зберегти канонічне православ'я в Україні за умов гонінь на Українську православну церкву.

"Я вірю в силу духу православного українського народу. Люди дуже міцні у своїй вірі, мужні, дуже емоційні. От дай Бог, щоб усі ці найкращі якості українського народу допомогли країні українській подолати ту глибоку духовну кризу, в якій країна опинилася. лише політична, а й духовна криза", - додав патріарх.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський своїм указом №898/2022 призупинив громадянство 13 священиків Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату.

Зокрема, йдеться про зупинення громадянства митрополита Тульчинського та Брацлавського (центр єпархії знаходиться на території Вінницької області) Йонатана, якого Служба безпеки України (СБУ) раніше запідозрила у державній зраді.

Читайте також:

Важливе церковне свято 8 січня: що заборонено та які є традиції

Чи не закушував? Лукашенко розповів, як любить росіян та допомагає українському народу

Готується до останніх своїх днів: Путін наодинці прийшов до церкви на Різдво