За статистикою, чоловіки помирають у середньому на кілька років раніше, ніж жінки. І хоч цей дивний феномен відомий уже давно, але пояснення йому вчені почали знаходити лише останнім часом.

Всесвітня організація охорони здоров'я щорічно присвячує свою увагу питанню тривалості життя. Якщо вірити результатам їх досліджень, то за період з 2000-го по 2016 рік середня тривалість життя у світі у чоловіків склала 70,57 року, а у жінок - 75,06, тобто на 4,49 року більше.

Раніше такий розрив пов'язували з війнами, схильністю до ризикованої поведінки, меншою турботою про здоров'я та шкідливими звичками. Коли ж з'явилася медична статистика, то виявилося, що чоловіки частіше вмирають від таких недуг, як ішемічна хвороба серця, легеневі захворювання, цироз печінки та інсульт.

Біологи почали шукати пояснення на фізіологічному рівні та висунули таку теорію: з'ясувалося, що особини з ідентичною парою хромосом, або як їх ще називають "гомогаметними", в середньому живуть довше.

Так, люди мають парні хромосоми, при цьому у жінок – це дві Х-хромосоми, а у чоловіків – Х та Y-хромосоми. Таким чином, вчені дійшли висновку, що у чоловіків із набором хромосом XY хромосома Y менше здатна захистити їх від шкідливих генів.

До речі, з'ясувалося, що серед представників птахів, рептилій, риб, земноводних та ссавців спостерігається така сама проблема.

У самців птахів дві однакові Z-хромосоми і тривалість життя на сім відсотків більше, ніж у самок, у яких дві різні хромосоми - Z і W. Якщо ж брати ссавців, то тут навпаки, клітини самців містять дві різні статеві хромосоми - Х і Y , а у самок - дві ідентичні X, і живуть вони в середньому на 21 відсоток довше.

Виходячи з цих спостережень, вчені зробили висновок, що хромосома Y не може перебороти хромосому X. Остання несе шкідливі мутації, які наражають організм на різні загрози.

Жінки в хромосомах ХХ не мають такої проблеми – там здорова хромосома здатна замінювати іншу. Тому шкідливі гени не експресуються, а тривалість життя збільшується.

Читайте також:

Артеріальна «мітла»: якими продуктами можна вивести холестерин із організму

Викликають сильний головний біль: названі продукти, від яких краще відмовитись

Знижують цукор у крові: названі незвичайні властивості перепелиних яєць