Масові обстріли енергетичної системи України створюють українцям складнощі у побуті. Доводиться викручуватися із ситуації незвичайними способами, найчастіше не найбезпечнішими.

Багато хто почав використовувати генератори, щоб мати можливість зігрітися, приготувати їжу та зарядити гаджети. А генератори, це передусім небезпека.

Докладніше про це інформує заслужений педіатр та професор Євген Комаровський на своєму YouTube-каналі.

Варто почати з того, що при роботі генератора виділяється чадний газ, який отруює людину, аж до фатальних випадків.

Лікар відмічає, що лікір від отруєння чадним газом від генераторів практично немає. І щодня в новинах з'являються повідомлення про те, що хтось отруївся та помер. Експерти уточнив, що генератор дуже галасливий, а тому люди часто накривають його або ховають в іншу кімнату, а це загрожує сумними наслідками.

"А люди реально хворіють, помирають уже десятками. А тих, хто просто отруївся і не помер, про них не повідомляють" , - сказав Комаровський.

Лікар вважає, що необхідно біля генераторів встановлювати датчики чадного газу. Вони не зникли з продажу, ціна на них не зросла, на відміну від інших приладів, які люди часто використовують при блекаутах.

Варто зазначити, що чадний газ у кровоносній системі людини поєднується з гемоглобіном. Таким чином, кров втрачає здатність переносити кисень до тканин і організм швидко відчуває його нестачу.

Від обсягу концентрації його в повітрі та часі, протягом якого людина вдихає чадний газ, залежить ступінь отруєння та симптоматика.

Симптоми отруєння:

  • Головний біль
  • Нудота
  • Прискорене дихання
  • Слабкість, сильне почуття втоми
  • Сплутаність свідомості
  • Запаморочення і непритомність

Важливо розуміти, що люди не відчувають запах чадного газу, і просто в якийсь момент непритомніють, і далі на них чекає лише сумний кінець. Необхідно тримати генератори на вулиці, якнайдалі від вікон і дверей. Перед заливкою палива необхідно дати генератору повністю охолонути. Також не слід зловживати пристроєм, а використовувати в окремих випадках.

Читайте також: