Щороку, 28 листопада, у християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст. Триває пост 40 днів, і закінчується 6 січня - на Святвечір.

Основний зміст посту – долучитися до Ісуса Христа. У цей час потрібно обмежувати себе в їжі, молитися і намагатися максимально дотримуватись Заповідей та основних законів християнської церкви.

Цього року, через військову агресію Росії проти України, багато православних українців свідомо відмовилися відзначати разом з росіянами Різдво Христове, і почали постити ще 15 листопада - за григоріанським та новоюліанським календарем.

Про те, що можна робити в пост, інформує сайт zn.ua.

Основне правило посту - обмеження в їжі. У той же час, Різдвяний піст не такий суворий, як Великодній. Однак у цей час необхідно відмовитися від вживання яєць, м'ясних та молочних продуктів.

Найсуворішими днями посту є понеділок, середа та п'ятниця. У цей час забороняється вживання їжі, заправленої олією. А ось у суботу та неділю дається послаблення – дозволяється споживати в їжу рибу. Її можна також вживати у свята, які випадають на вівторок чи четвер. Якщо ж свято випало на понеділок, середу чи п'ятницю, в раціон можна додати лише вино та олію.

Під час Різдвяного посту у церквах не проводять вінчання. Та й загалом, весільні заходи не можна проводити.

Якщо ж під час посту вмирає людина, на поминальний обід подають винятково пісну їжу.

На час Різдвяного посту необхідно відмовитися від відвідування розважальних закладів та заходів.

Варто додати, що заборонено лаятись, поганословити, думати про щось погане, засуджувати людей. Думки мають бути виключно чистими.

Читайте також: