Латвія одна з міцних союзників України у війні з російськими окупантами. Зрозуміло, латвійські війська не беруть участі у війні, але в сучасному світі війна - це не лише фронт, де стикаються дві ворогуючі сили. Це ще й гуманітарна, політична, економічна допомога.

Нещодавно, влада Латвії відмовилася надавати притулок росіянам, які рятуються від мобілізації на війну з Україною.

Про це інформує сайт Факти та коментарі, посилаючись на заяву глави МЗС Латвії Едгарса Рінкевичса.

Дипломат зазначив, що латвійська влада хоче скоротити кількість дозволів на проживання для росіян і не продовжуватиме деякі вже діючі дозволи.

«Якщо ви вважаєте, що те, що відбувається зараз, неприйнятне, то дійте проти російської влади. Мене не переконує аргумент, що «нас уже так притиснули, що ніхто не може вийти надвір». Вони зараз виїжджають, за нашими даними, десятками тисяч. А це вже питання: чому ми маємо приймати їх? Це вже навіть питання безпеки», - підкреслив Едгарс Рінкевичс.

Водночас, Рінкевичс запевнив, що потрібно відсіювати тих, хто уникає мобілізації або живе у Латвії та продовжує займатися «пропагандою режиму путіна». Адже є реальні противники режиму, яким просто небезпечно перебуває у Росії.

«Я не думаю, що це шантаж чи тиск. Я думаю, що 24 лютого дуже різко змінило ставлення до Росії. Це не просто вина однієї людини, хоча багато хто говорить про „війну путіна“. Ми тут розглядаємо це як війну Росії», - зазначив політик.

Читайте також: