Ні для кого не секрет, що ще з березня 2014 року Європа відвернулася від Росії та посіла проукраїнську позицію. З того часу Володимир Путін розпочав серйозне зближення з країнами Азії. Ось тільки Президент Росії був упевнений, що в цьому регіоні саме він встановлюватиме правила, а решта буде змушена беззаперечно їх виконувати. Ось тільки щось пішло не за планом і у бік Путіна навіть посипалися закиди.

Наприклад, днями Президент Таджикистану Емомалі Рахмон заявив, що в Душанбе завжди поважали інтереси Москви, проте поки що не бачать такої ж поваги у відповідь.

Словесна суперечка відбулася 14 жовтня 2022 року на саміті "Центральна Азія - Росія". У ньому взяли участь глави РФ, Казахстану, Киргизстану, Туркменістану, Узбекистану та Таджикистану.

Так, Рахмон висловив своє незадоволення недостатньо поважним ставленням влади РФ до Таджикистану, передає Inform Buro .

"Так, ми малі народи, нас не 100 мільйонів, не 200 мільйонів. Але ми маємо історію, культуру. Ми любимо, ми хочемо, щоб нас поважали. Нічого не треба. Поважали", - заявив він, дорікнувши, що Росія бачить, що Росія бачить. у його країні лише сировинну базу: "Давай молоко, давай бавовну, давай це"...

"Ми не жебраки. У нас багата країна, запаси мінеральних ресурсів більші, ніж у таблиці Менделєєва. Я свідок, всі бізнесмени з Росії тільки вершки [хочуть знімати]. Вуглеводнева сировина, нафта і газ цікавить їх. А чому [їх не цікавить] гірничорудна промисловість, кольорова металургія, дорогоцінні метали та каміння, і навіть стратегічна сировина для військових, якої немає у світі?", - продовжив він свою емоційну промову.

Президент Таджикистану порівняв нинішнє ставлення Кремля до держав Центральної Азії із ситуацією в Радянському Союзі та попросив Путіна не повторювати помилки комуністичного режиму.

"Чому на якийсь нещасний форум у Таджикистані ми благаємо, я дав доручення МЗС, я навіть з вами говорив, щоб хоча б на рівні міністрів були присутні. Ні, на рівні заступників міністрів. Ось Таджикистан заслужив, стратегічний партнер... Ми хочемо, щоб нас поважали. Де ми щось порушили? Десь не так привіталися?" – сказав Путіну Рахмон.

Президент Казахстану Токаєв на правах голови перебив Рахмона та попросив підсумувати свій виступ.

Президент Таджикистану закінчив емоційно: "Хочу нагадати, що кожна країна має свої проблеми, свої питання, свої традиції та звичаї. Треба знаходити золоту середину і працювати з кожною з республік окремо".

Читайте також:

Путін уже знайшов заміну Шойгу. Названо прізвище нового міністра оборони

У мережі показали гарем Путіна: деякі жінки мають золоті зуби зі стразами. Відео

Хвалитися нічим: Данилов розповів, скільки високоточних ракет залишилося у Путіна