Про незвичний випадок військових буднів розповів у інтерв'ю агентству Міністерства оборони "АрміяInform" командир однієї з українських ракетних батарей "Бук М1",герой України Ярослав Мельник.

"Ми збили літак, не випустивши жодної ракети. Виявили ціль. Увімкнули радар підсвічення. У кабіні рашиста в цей час зазвучали звукові повідомлення про опромінення радаром. Він зрозумів, що з мисливця перетворився на ціль. Напевно, це так приголомшило льотчика, що він відразу катапультувався. Літак розбився", – розповів військовий.

Інформацію про цей випадок поширило в соцмережах Міністерство оборони.

Батарея Мельника протистояла російським льотчикам більше ніж півроку у Харківській області. Тут Ярослава називали нестримним, знали і поважали за хоробрість у всіх сухопутних підрозділах у районі ведення бойових дій. Бойова робота батареї змусила росіян відмовитись від польотів і бомбардувань позицій військових та осель мирних мешканців.

За цей час український "Бук" збив 28 повітряних цілей ворога, зокрема 11 бойових літаків, два вертольоти, дві крилаті ракети та 13 безпілотників.

При цьому, за словами Ярослава, одночасно в небі над Харківщиною могли перебувати великі групи ворожих літаків, інколи їх кількість перевищувала десяток, то ж співвідношення сил неодноразово було, м’яко кажучи, не на користь батареї Ярослава.

"Російські стерв’ятники полювали за нами, а ми — за ними. У нас були секунди... Вмикаємо радар підсвічення — у кабіні окупанта пищать і світяться індикатори, сигналізують йому, що він вже наша ціль. Всі його поплічники в небі вже це також знають. Ми виконуємо бойовий пуск і стрімко залишаємо свою позицію, аби врятуватися від протирадіолокаційних ракет", – пригадує Ярослав Мельник.

Інформація про успішну та героїчну бойову роботу Ярослава Мельника та його зенітної ракетної батареї "Бук М1" дійшла навіть до Залужного. То ж не дивно, що Головнокомандуючий ЗСУ вирішив, що ці результати достойні відзнаки.

Так, на урочистій церемонії з нагоди Дня Повітряних Сил ЗС України Президент України вручив Ярославу орден "Золота Зірка" Героя України.

Читайте також:

Вперше в історії Лаврову та Захарової не видали візи до США. Їх не хочуть бачити

"Скоро ви все побачите": Зеленський терміново зібрав ставку головнокомандувача

"Ми з вами!": у Японії запустили потяг на підтримку України жовто-синього кольору із посланням по кожному вагону. Фото