На початку липня українська сторона зробила запит, щоб купити у Німеччини 11 систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM. І хоч Мінекономіки ФРН його схвалило, але остаточне рішення має ухвалити Федеральний уряд. Однак, як пишуть німецькі ЗМІ, канцлер Німеччини Олаф Шольц гальмує постачання до України систем ППО IRIS-T SLM.

Відомо, що вартість однієї системи IRIS-T становить близько 140 млн. євро, всіх 11 - близько 1,5 млрд. євро. Київ за фінансової підтримки Берліна хоче купити ППО безпосередньо у виробника – компанії Diehl Defense.

При цьому, як зазначено, постачання Україні першої IRIS-T може здійснитись до кінця цього року. А ось на передачу всіх обіцяних систем піде від чотирьох до п'яти років, підрахували у Welt.

IRIS -T – один із найсучасніших комплексів, які є у світі. Така установка здатна збивати літаки, гелікоптери, безпілотники та крилаті ракети, тим самим захищаючи навіть великі міста від авіанальотів.

Як бойові снаряди використовуються перероблені ракети класу "повітря-повітря" малої дальності IRIS-T для наземного застосування. Military Today зазначає, що ці снаряди вважаються одними з найдосконаліших завдяки своїй високій швидкості, сучасній електроніці та неперевершеній маневровості.

Втім, щоб ефективно користуватися IRIS-T, українським воїнам чекає тривала підготовка.

Зазначимо, що раніше у Берліні заявили, що обіцяна Україні система протиповітряної оборони IRIS-T перебуває у Німеччині ще на стадії виробництва. Вона буде готова до передачі її в Україну наприкінці літа.

Читайте також:

Військовий авіатор упевнений, що Україна отримає закордонні ударні літаки

Російський окупант, що залишився без рук, показав, як омиває медаль. Відео

Горбачов розчарований вторгненням Путіна в Україну: зруйновано справу всього життя