Якщо Білорусь зважиться на військове вторгнення на територію України, під загрозою опиняться прикордонні регіони – Київська, Житомирська, Волинська та Чернігівська області. Однак, навіть враховуючи можливість мобілізації 30 тисяч осіб, білоруським військам все одно може не вистачити сил. Самопроголошений президент Олександр Лукашенко зіткнеться з серйозним ударом по своїй владі в разі загибелі білорусів на війні проти української держави, ідея війни з якою не підтримується в білоруському суспільстві. Про це заявив політолог, керівник аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов.

В інтерв'ю Главреду він розповів про те, що в разі нападу Білорусі на Україну під загрозою опиняться чотири регіони, що межують з білоруською Республікою. Українська армія змушена буде перекинути частину сил, щоб прикрити кордон.

"Київська, Житомирська, Волинська, Чернігівська області. Тобто ті області України, які є суміжними з Білоруссю. Саме їм загрожують бойові дії за участю білоруських військ, що автоматично відверне частину ЗСУ для прикриття кордону", - вважає експерт.

Однак, за його словами, навіть якщо Лукашенку вдасться мобілізувати 30 тисяч осіб, можливостей для війни проти України недостатньо. Потрібен час на їх підготовку. У разі загибелі білоруських військових на війні з ЗСУ глава Білорусі зіткнеться з серйозним ударом по своєму правлячому режиму.

"Але знову-таки 30 тисяч осіб, навіть якщо Лукашенко мобілізує частину людей, мало. До того ж, мобілізованих потрібно місяць-два готувати. Не думаю, що Лукашенко буде використовувати їх, як донбаських мобиків, яких брали з філармонії і кидали в якості "гарматного м'яса" в Маріуполь, де їх викошували сотнями. Якщо з України піде маса трун в Білоруські міста і села, наслідки для Лукашенка будуть плачевними", - сказав Золотарьов.

Також політолог додав, що незважаючи на контроль білоруського суспільства з боку держави, всьому є межа. Ідея вторгнення в Україну в Білорусі не має підтримки. Лукашенко розуміє ситуацію і намагатиметься уникнути повноформатного вступу Мінська у війну.

"Хоч білоруси дисципліновані і слухняні, але всьому є межа. Ідея війни у білорусів популярністю не користується. Лукашенко це прекрасно розуміє, тому буде лавірувати і петляти", - підкреслив Андрій Золотарьов.

Читайте також:

Залишилося недовго: у МВС назвали терміни, коли ЗСУ зупинять Наступ росіян.

Можуть бути смерчі та зливи зі шквалами: синоптик Наталка Діденко попередила українців.

Добронравов зі "Сватів" приїхав до лікарні, щоб підтримати поранених окупантів. Відео.