Живучи в СРСР, багато хто стогнав від дефіциту ковбаси, американських джинсів і туалетного паперу. Схоже, ці часи повертаються.

Стало відомо, що в російських магазинах стали з'являтися тривожні таблички, що по суті забороняють закуповуватися товарами першої необхідності на місяць вперед. Це сталося на тлі спецоперації в Україні і масштабних санкцій від США і країн Євросоюзу.

Наприклад, як виявилося, супермаркети в Росії ввели ліміт на кількість упаковок туалетного паперу, яку можна продавати в одні руки. Першими ці заходи вжили магазини X5 Group ( "Пятёрочка", "Перекрёсток" ), а також мережі "Магніт" і "Ашан".

Крім туалетного паперу обмеження торкнулися:

  • круп, чаю, кави, цукру, борошна;
  • продуктів швидкого приготування, приправ і соусів;
  • м'ясних і рибних консервів, масла;
  • косметики, засобів для прання;
  • дитячої побутової хімії, підгузників.

Так, наприклад, в мережі супермаркетів "стрічка" дозволено продавати по 2 штуки чистячих засобів в одні руки, а локшину швидкого приготування і м'ясні консерви – до 10 штук.

У Мінпромторгу РФ таке рішення пояснюють боротьбою зі спекулянтами, тобто з метою зниження штучного вимивання товару з полиць внаслідок закупівель великих обсягів продукції в магазині для подальшого перепродажу за завищеними цінами.

До речі, якщо якісь полиці пустують в супермаркетах, то співробітники магазину не говорять про дефіцит, а пов'язують відсутність товару з тим, що покупці "все забирають, а працівники не встигають виносити [товари] в зал".

Раніше Hyser писав, що американський виробник харчових продуктів Mars вирішив не тільки припинити інвестиції в російський бізнес, але і зупинити імпорт і експорт своєї продукції в країну і з неї.

Також наш портал повідомляв, що ПриватБанк, Монобанк, Ощадбанк і Райффайзен ввели кредитні канікули.

Нагадавши, російські війська кидають найдорожчу техніку і валять додому.