З 21 жовтня на території України почали діяти нові правила, які стосуються перевезень між регіонами в період карантину. У Міністерстві охорони здоров'я України дали відповіді на найпопулярніші питання щодо нововведень.

Про це повідомляють на сторінка МОЗ у соціальній мережі Facebook.

Так, люди, які перехворіли коронавірусом, можуть скористатися covid-сертифікатом, щоб їздити на транспорті по областях України. Відомо, що зробити це можна буде тільки тоді, коли цей сертифікат буде доступним для користувачів «Дія», його дія – 180 днів.

Що стосується довідки про те, що людина перехворіла коронавірусом, то в паперовому вигляді вона поки не з'явиться. Але такі люди можуть скористатися covid-сертифікат в "Дії" після того, як він стане доступним. Також сертифікат будь-якого кольору в "Дії" можна буде надавати, щоб їздити.

У МОЗ також підкреслили, що якщо громадянину не можна робити вакцину, то поки такої форми довідки немає. Щоб отримати довідку про першу дозу вакцини, потрібно звернутися до лікаря, який робив щеплення. Він видасть довідку форми 063-О для поїздок між регіонами.

Громадський транспорт. Фото: скріншот Youtube-відео
Громадський транспорт. Фото: скріншот Youtube-відео

Документи по коронавірусу не потрібні для перевезень на автомобілях, де сидить не більше 5 осіб, не включаючи дітей. Але якщо всі пасажири входять в одну сім'ю, то можна більшу кількість людей.

У МОЗ також розповіли про те, що робити пасажиру без смартфона, який перехворів коронавірусом. Він може надати документи про вакцини або отримати у лікаря документ про дві дози щеплень. Також можна зробити тести на коронавірус, які будуть діяти 72 години.

А якщо при поїздці у пасажира не буде документа про вакцини або негативного тесту, то відповідальність покладається саме на нього. Якщо правоохоронні органи виявлять, що у пасажира немає потрібних документів, то йому доведеться заплатити штраф від 16 до 34 тисяч гривень.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я України оновили зони карантину по всій території країни.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", жителям Києва розповіли про те, що зміниться при введенні посилених заходів карантинних обмежень.

Також портал "Hyser" писав, що у ВООЗ попередили всіх людей про те, що з'явиться новий вірус.