1 квітня 2021 року стартувала нова Програма медичних гарантій - розширена та деталізована.

Програма передбачає 35 пакетів медичних послуг, пише "Урядовий портал". Бюджет Програми на 2021 рік становить 123,5 млрд грн.

Один із нових пакетів - це "Супровід пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці". Згідно із стратегією розвитку протитуберкульозної служби, у 2021 році до цієї роботи долучиться первинна ланка. Не всі сімейні лікарі будуть працювати із пацієнтами із туберкульозом. Таке рішення буде добровільним. Тариф становить 775 гривень на місяць.

"Лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями". Ця медична допомога виділена в окремий пакет, адже пацієнти з такими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. Тариф за лікування одного паціента становитиме 54 493 гривні. За лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше.

"Ведення вагітності в амбулаторних умовах". Жінки зможуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність. У свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. Місце проживання чи прописки не має значення. Аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безплатними для вагітної у закладах, з договором на цей пакет.

Нагадаємо, що в Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за погрози або насильство щодо медичних працівників. Відповідний законопроєкт №5124 підтримали члени Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

"Підтримати проєкт закону... №5124 доопрацьований і запропонувати комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з підготовки цього законопроєкту, рекомендувати ВР у першому читанні прийняти його за основу", - йдеться в рішенні.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні істотно піднімуться тарифи на медичні послуги.

Також Hyser повідомляв, що лікарі розповіли, які аналізи входять в програму медичних гарантій і робляться абсолютно безкоштовно.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я пропонує введення нової форми лікарняних.