Стало відомо, хто може вийти на пенсію раніше за інших

Про це йдеться в законі про «Загальнообов’язкове пенсійне страхування». Зазначається, що вже у 2027 році буде останній етап реформування пенсійної системи в країні. Таким чином, вимоги до страхового стажу будуть ще більше. Однак виявилося, що деякі громадяни зможуть вийти на пенсію раніше за інших. Правда, є важлива умова.

Справа в тому, що вимоги до страхового стажу продовжують зростати щорік. Якщо зараз, у 2021 році, на пенсію можна вийти з мінімум 28 років страхового стажу, то вже в 2027 році на фінальному етапі реформи цей показник зросте до 35 років. При цьому громадянам саме з 2027 року дадуть право виходити на заслужений відпочинок раніше, ніж вони досягнуть пенсійного віку.

На пенсію виходять з 60 років, а в разі якщо не вистачає стажу, то можна вийти на пенсію в 63 або 65 років. Проте з 2027 році на пенсію зможе вийти будь-який громадянин (навіть в разі, якщо людина ще не досягнула пенсійного віку), якщо в нього є не менше ніж 40 років страхового стажу. Якщо у громадянина є такий стаж, то він зможе отримати пенсію за віком, незалежно від того, якого він року народження, про що йдеться в законі.

Тобто, якщо є мінімум 40 років страхового стажу – можна вийти на пенсію раніше. Пенсія вже з 60 років буде залежати від стажу, і якщо його не вистачає – можна працювати до 63 років, і вийти на заслужений відпочинок трошки пізніше.

Варто зазначити, що з 1 квітня цього року також зросте пенсійний вік для жінок. Якщо зараз вони можуть виходити на пенсію у віці 59,5 років, то з квітня – тільки з 60 років. Таким чином, в Україні, як і в багатьох країнах світу, жінки та чоловіки будуть виходити на пенсію за однаковими умовами.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що експерти пояснили, як правильно розраховувати страховий стаж. Стало відомо про важливі фактори, які можуть вплинути на пенсію.

Також повідомлялося, що в Кабінеті міністрів ухвалили новий план, спрямований на питання з податками. Стало відомо, які нововведення чекають українців.

Крім того, в Україні поступово зростають вимоги щодо страхового стажу для виходу на пенсію. Стало відомо, що робити тим громадянам, кому страхового стажу за новими вимогами не вистачить.